Hirdetés

A Csokolónia lett a Savaria Karnevál tortája Szombathelyen

A Csokolónia lett a Savaria Karnevál tortája Szombathelyen

2018.08.10. 15:07

Itt a Savaria Történelmi Karnevál tortaverseny nyertes tortája.

Hirdetés

Dezse Gergő cukrászmester édes kompozíciója, a CSOKOLÓNIA nyerte a Savaria Történelmi Karnevál idei tortaversenyét. A győztes kreáció a kitüntető cím mellett díszhelyet is kap a rendezvény idejére a Fő téri vásárban, a Szentháromság szobor lábánál, ahol a látogatók meg is kóstolhatják a műremeket. 

Az idei versenyen 8 tortát kellett megkóstolnia a zsűrinek a Tóvendéglőben. Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. A bírálók csupán a torta látványát, nevezési számát és fantázianevét ismerhették az ízlelés előtt. A bírálat során a süteményét látványát, összetételét, ízvilágát és még sokféle szempontot vett figyelembe a zsűri.

A tortaverseny résztvevőit és közreműködőit Koczka Tibor alpolgármester köszöntette Gróf Széchenyi István idézetével:

"Csak ott mennek a dolgok jól,
ahol pl.: a szabó, szappanfőző
cukrász és mindenki más is meg van
győződve róla, hogy az ő iparán,
üzletén fordul meg az állam sorsa."

A bírálat szempontjairól Mészáros Gábor cukrász, a Mészáros Cukrászda tulajdonosa, a verseny szakmai segítője beszélt részletesen. Idén is két zsűri minősítette benevezett édességeket, a szakmai bírálók a következők voltak: Sztaracsek Ádám – Magyarország tortája kiírás 2018 nyertese. Fehér Judit cukrászmester, kreatív cukrász – Győr. Erdélyi Balázs, többszörös év fagylaltja verseny győztes - Frer Cukrászda Budapest. Hujber Kálmánné, mestercukrász, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója. Németh Dániel, séf, a Daniel& Frer étterem társtulajdonosa.. Kovács Vince, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

 

A diákzsűriben Unger Patrik diákpolgármester, Solti Martin és Vámosi Áron (a Szombathelyi Diákönkormányzat  tagjai), valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert diákok közül Horváth Luca (Horváth Boldizsár Szakgimnázium), Kovács Virág  (Nagy Lajos Gimnázium), Sántha Máté (Bolyai János Gimnázium), Szabó Balázs (Premontrei Rendű Szent Norbert Gimnázium) kóstolhatták meg a tortákat.    

 

A szakmai zsűri a CSOKOLÓNIA fantázianevű, csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal díszített tortát választotta győztesnek, míg a diákok szintén ezt a tortát találták a legjobbnak – ismertette az eredményeket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A versenyre nevezett torták:

Augusztus(z) hamvas barackja – nevezte: Dr. Mórocz Mira Szombathely
Piskóta torta sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal –

Vesta torta – nevezte:  Park Inn by Radisson Sárvár Resort&Spa
Lime-os fehércsokis mouss-szal és  málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta

Szent Márton tallérja -   nevezte: László Judit Szombathely
Püspökkenyér és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal, sztraciatella krémmel

Karneváli frissítő – nevezte: Pusker Vivien és Pusker Cintia Tömörd
Mentás, kivihabos  sárga-kakaós piskótatorta

Iseum kincse - nevezte: Ajkay Dorottya 
köleslisztes, körtés, fügeropogós, szőlőzselés torta

Csokolónia - nevezte: Dezse Gergő- Mészáros Cukrászda
Csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal

Isis Csókja - nevezte: Gergye Szilvia – Szombathely
mézes, gyömbéres körte, meglepetés habcsókkal

Comedus – mandulalisztes tészta, málna sziruppal, sós karamellás krém, és málna ropogós Nevezte: Varga Ádám- Mészáros Cukrászda

 

A díjnyertes torta receptjét hamarosan közzétesszük!  A tortaremekek a Karnevál nyitónapjától kóstolhatók majd a Fő téren a Szentháromság-szobor lábánál található torta-pavilonban, illetve a Mészáros Cukrászdában.

.