Hirdetés

Óraátállítás - Hajnalban kell átállítani óráinkat - Talán már nem sokáig

Óraátállítás - Hajnalban kell átállítani óráinkat - Talán már nem sokáig

Óraátállítás

2019.10.26. 13:17

Hajnalban kell átállítani óráinkat. Az óraátállítás érinti a busz- és vonatközlekedést.

Hirdetés

Idén október 27-én, vasárnap hajnalban állítjuk vissza óráinkat 3-ról 2-re, így egy órával többet alhatunk. Az óraáátállításnak köszönhetően éves szinten egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő energiát spórolunk meg.

Az óraátállás érinti a közösségi közlekedés egyes járatait is.

Energiamegtakarítás az egyik oldalon, akár hetekre felboruló bioritmus a másikon – pro és kontra számos érv hangzott el az elmúlt évek vitáiban az óraátállítás kapcsán.

Az Európai Unióban hamarosan újabb jelentős változás jöhet ezen a területen. Az Európai Parlament idén tavasszal támogatta az átállítás megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

A jelenlegi állás szerint a nyári időszámítást választó uniós tagállamok legutoljára 2021. március, míg a téli mellett döntők 2021. október utolsó vasárnapján állítanák át az órákat.

Itthon egy felmérés szerint a lakosság háromnegyede támogatja az átállítás eltörlését, kétharmada pedig a nyári időszámítást tartaná meg, amikor tovább van világos.

Energiamegtakarítás a másik oldalon. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító  (Mavir) Zrt. évtizedek óta mérik és elemzik az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait, az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig csaknem 4000 gigawattórára becsülhető az energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Az óraátállítás haszna ugyanakkor a környezetvédelem területén is megmutatkozik: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik

Az óraátállás érinti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éjszakai járatait is.

A közlekedési cég közleménye szerint az óraátállítás éjszakáján a legtöbb járat hajnali 2 és 3 óra között a nyári és a téli időszámítás szerint is közlekedik, de változásra kell számítani a 918-as, a 938-as, a 940-es, a 941-es, a 990-es, a 992-es, a 996-os és a 998-as járat menetrendjében.

A MÁV tájékoztatása szerint a Bukarestből Budapesten át Bécsig közlekedő 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat a lőkösházi határállomásról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. Az ellenkező irányban, a 347-es számú Dacia nemzetközi gyors a Keleti pályaudvarról 23.10-kor indul Bukarestbe, Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd onnét a téli időszámítás szerint, 2.39-kor folytatja útját.

A nemzetközi vonatok közül a Corona, az Ister, a Kálmán Imre, a Wiener-Walzer, a Metropol mindkét járatát, továbbá a Hortobágy EuroCity Bécs-Budapest-Kijev közvetlen hálókocsijában utazókat a külföldi vasúti hálózaton éri majd az óraátállítás.

A belföldi járatok közül a Nyugati pályaudvarról 0.52-kor és 1.52-kor Szobra, valamint a 0.43-kor és 143-kor Szolnokra induló vonatok a nyári időszámítás szerint közlekednek a teljes útvonalon. Már a téli időszámítás szerint indul vonat a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2.45-kor, Szobra 2.52-kor, Hatvanból Aszódra 2.55-kor, Debrecenből Nagykerekire 2.20-kor, Debrecenből a Nyugatiba 2.32-kor, Lajosmizséről a Nyugatiba 2.45-kor, a Keleti pályaudvarra pedig Szolnokról 2.58-kor és Kelebiáról 2.09-kor.

.