Vörös kódot adott ki a rendőrség a romló közlekedési morál miatt

MTI

2019.11.07. 15:10

2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain.

Úgynevezett vörös kódot adott ki a rendőrség az elmúlt időszak baleseti adatai miatt. Szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál, 2 hónap alatt 127-en haltak meg az ország közútjain - közölték csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tudatta: a vörös kód egyfajta figyelemfelhívás, hogy a "közlekedők legalább egy pillanatra megálljanak és elgondolkozzanak: mindenkit várnak haza és a balesetekben érintett lehet bárkinek a hozzátartozója".

A rendőrség, ahogy eddig is, ezután is határozottan fellép a jogsértésekkel szemben, és minden olyan eszközt alkalmazni fog, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak. Példaként említették, hogy tavaly óta nem jelentik be előre az ellenőrzések helyét és idejét. Ennek hatására a baleseti adatok kedvező irányba változtak. A tendencia azonban eddig tartott: idén szeptembertől rohamos hanyatlásnak indult a közlekedési morál - tették hozzá.

2019 szeptemberében 56-an, októberben 71-en vesztették életüket közúti közlekedési balesetben.

"Minden balesetmegelőzési kampány, erőfeszítés kevés, ha a közlekedők ennek a negatív folyamatnak a megfékezésében nem partnerek" - hangsúlyozták.

.