December 13. Luca napja - Luca napi időjárási megfigyelések, hiedelmek, szokások és babonák

Luca-napja

2019.12.11. 20:27

Luca-napi hiedelmek és szokások.

December 13. Luca napjához hihetetlen sok babona, népszokás és hagyomány kapcsolódik. Időjárásjóslás is kapcsolódik hozzá. Karácsonyig 12 nap van, amelyet a következő év 12 hónapjaként fognak fel. 

Luca-kalendárium

A 12 nap Luca naptól karácsonyig jelzi a következő esztendő 12 hónapját. Ha például december 13-án havazik, az a jóslat szerint azt jelenti, hogy az év első hónapja, január havas lesz. Amilyen a második nap, olyan lesz a második hónap és így tovább. Ha az ötödik napon esik az eső, akkor nagy valószínűséggel a következő év májusa esős lesz. Ezt nevezik Luca kalendáriumának.

Luca-cédula

A Luca-cédula is rendkívül népszerű volt a fiatal leányok körében régen. A jóslás lényege az volt, hogy a lányok 12 cédulára fölírtak különböző fiúneveket. Ezek közül minden nap el kellett dobni egyet anélkül, hogy megnézték volna, milyen név van ráírva, és a – varázslat szerint –, amelyik név megmaradt, úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét.

„Lassan készül, mint a Luca széke”

-tartja a mondás. Luca-napján 9 féle - kökény, boróka, jávorfa, körte, som, jegenyefenyő, cser, rózsa és akác - fából kezdték készíteni a Luca-széket. A hiedelem szerint, december 24-én, az éjféli misén a szék készítője, amennyiben erre a székre rááll, megláthatja a falu boszorkányait. Hazamenekülni előlük csak mákszórással tud, mert a monda szerint a boszorkány(ok)nak fel kell szedegetnie a mákszemeket. Az otthon már biztonságot nyújt, de a lucaszéket mindenképpen el kell égetni.

Luca-napi babonák

Luca napját dologtiltó napnak tartják, a nők semmiféle munkát sem végezhetnek. Akit pedig Luca tilalomszegésen kap, akár kővé is válhat.

Vegyük sorra mit tiltottak még, milyen hagyományok kapcsolódnak Luca napjához:

  • Luca-napján régen tilos volt sütni, mert azt tartották tűzvészt okozhat.
  • Luca-napján tilos volt mosni; sőt kölcsönadni is, mert az ekkor készült holmik a boszorkányok kezére kerülhettek.
  • Mivel féltek a boszorkányoktól, ezért elődeink fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, sőt, ők maguk is fokhagymás kenyeret ettek, hogy elriasszák a gonosz szellemeket.
  • Az állatok védelme érdekében az ólak ajtajára keresztet rajzoltak, és hamut szórtak a kapuk elé, hogy a banyák ne tudják átlépni otthonuk küszöbét.
  • Sokan a seprűket is elzárták ilyenkor, nehogy a boszorkányok ellopják őket, és azon repkedjenek
  • A nap első látogatója alapján megpróbáltak az állatszaporulatra következtetni: ha férfi lépett a házba, akkor bikával, ha pedig nő, akkor a hiedelem szerint üszővel gyarapodott a jószágok állománya.
  • Luca-napján ill. éjszakáján amennyiben csillagos volt az ég, jó termést reméltek a következő évben.
.