Hirdetés

Mit süssünk, főzzünk karácsonykor? Egyszerű, ugyanakkor különleges ételreceptek karácsonyra, amit mindenki szeretni fog

2019.12.15. 19:27

Három húsételt ajánlunk, melyek elkészítését akár kezdők is bevállalhatják. +1 meglepetés recept a végén.

Hirdetés

Már hetekkel korábban az ünnep előtt a háziasszonyok - szinte kivétel nélkül -, azon törik a fejüket, milyen finomsággal lepjék meg szeretteiket karácsonykor. Valami olyat alkotnának, ami finom is, de ne kelljen karácsony napjait végig a konyhában tölteni.

Ezzel a néhány ötlettel, próbálunk most segíteni. Némelyik hús előkészítését egy nappal korábban is meg lehet csinálni és karácsonykor már tényleg csak be kell tolni a sütőbe és néhányszor ellenőrizni, locsolgatni a sültet.

Sült pulykamell

Sült pulykamell

Hozzávalók:

  • 0,8 - 1 kg pulykamell (legjobb, ha sikerül bőrös pulykamell darabot vásásrolni)
  • 8-10 szelet bacon
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj vagy fűszervaj (de napraforgóolaj is jó)

Elkészítés:

  • A megmosott pulykamellet több helyen éles késsel szurkáljuk meg, és ezekbe a zsebekbe szúrjunk 1-1 fokhagyma szeletet.
  • A kerámiaedényt zsiradékkal (fűszervajjal vagy olívaolajjal, de a napraforgó olaj is tökéletes) kenjük
  • ki.
  • Tegyük bele a pulykamellet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Borítsuk be a baconszeletekkel. Öntsünk alá 1-1,5 dl vizet.
  • Az edényt fedjük le alufóliával és tegyük be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges.
  • Kezdjük el sütni 180 fokon, kb. 50 percig. Ekkor vegyük le a fóliát és süssük tovább, míg szép piros nem lesz.
  • Saját levével időnként locsolgassuk meg.

Krumplipürével tálaljuk.

Egészben sült karaj

Egészben sült karaj

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csont nélküli sertéskaraj

Hozzávalók a hús pácolásához:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kanál majoránna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt kömény
  • 2 evőkanál mustár
  • só, bors

Elkészítés:

1 nappal korábban:

  • A páchoz keverjük össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjunk bele.
    A többi fokhagymát is felhasználjuk. Mégpedig egy éles kés hegyével pár helyen szurkáljuk meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjuk be egy-egy szelet fokhagymát.
  • Az elkészített páccal dörzsöljük be a karajt, takarjuk le és tegyük egy napra a hűtőbe.

Másnap:

  • Vegyünk elő egy nagy kerámiasütőt. Kenjük ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele, tegyük bele. Öntsünk alá egy kis hidegvizet.
  • Az edényt takarjuk le alufóliával és csúsztassuk be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süssük. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegyük le és úgy süssük tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsuk meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassuk. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
  • Krumplipürét vagy zöldköretet készítsünk hozzá.

Folytatásban: házi fűszervaj, és vörösboros pulykacomb elkészítése:

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.