Hirdetés

Három egyszerű és gyors karácsonyi halas ételrecept, amit a család imádni fog

Három egyszerű és gyors karácsonyi halas ételrecept, amit a család imádni fog

Karácsony

2019.12.22. 06:47

Három igazán ínycsiklandozó halas ételreceptet ajánlunk.

Hirdetés

Karácsonykor egyre sűrűsödnek a feladatok, az idő pedig véges. Szenteste pedig valami igazán ínycsiklandozó, különleges étellel kellene előrukkolni, ráadásul amit hamar el lehet készíteni és nem terheli meg este a gyomrot. Íme, itt van három könnyű halas ételrecept ajánlatunk.

Karácsonyi lazac

Hozzávalók:

  • Személyenként 2 szelet lazac
  • só, bors
  • rozmaring, kakukkfű
  • olívaolaj
  • fűszervaj

Elkészítés:

  • A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük.
  • Serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd tegyük bele a lazacszeleteket. Mielőtt megfordítjuk, kenjük meg fűszervajjal, majd óvatosan, nagy lapáttal forgassuk meg a lazacszeleteket.
  • Süssük készre.
  • Majonézes kukoricával, kis jázmin rizzsel  zöld salátával tálaljuk.

Tepsiben sült tejszínes-kapros halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg filézett hal
  • 10+10 dkg ementáli vagy trappista sajt
  • 2 dl tejszín
  • 2-3 szál friss kapor (vagy 2-3 teáskanál szárított kapor)
  • 2-3 szál friss petrezselyemzöld
  • olívaolaj (vagy fűszervaj)
  • só, bors, ételízesítő

Elkészítés:

  • A halfiléket hűtőben vagy hideg kamrában olvasszuk fel. Legjobb, ha előző este kivesszük a fagyasztóból. Semmiképp se mikrózzuk!
  • A halakat olívaolajjal kenjük be, sózzuk meg, majd tekerjünk rá borsőrlőből pici borsot. Kb. 20 percre tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit átjárja a halfilék húsát a fűszerkeverék.
  • Egy hőálló jénai tálat vagy cserépedényt kenjünk ki olívaolajjal (vagy fűszervajjal) és helyezzük bele a fűszeres halfiléket.
  • A tejszínt ízesítsük pici sóval (vigyázzunk, mert a halat már besóztuk, csak a tejszínt sózzuk!), tegyük bele az összevágott kaprot és petrezselyemzöldet majd keverjük bele a reszelt sajtot is.
  • Ezt a tejszínes kapros, sajtos öntetet öntsük rá a halakra
  • Helyezzük előmelegített sütőbe. Hamar megsül; kb. 30 perc alatt süssük készre.
  • Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe. Nagyon finom a tejszíntől kicsit szaftos, a sajttól ropogós lesz, ha picit tovább bent hagyjuk a sütőben.
  • Tálaljuk zöldkörettel vagy jázminrizzsel.

Tejfölös-fűszeres tepsis halfilé

Hozzávalók:

  • 80 dkg halfilé
  • 2 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • só, bors, fokhagyma
  • kakukkfű, rozmaring
  • olívaolaj

Elkészítés:

  • A halakat készítsük elő, kenjük be olívaolajjal, fűszerezzük be, majd fél óra tegyük hideg helyre. Vegyünk egy nagy hőálló tálat. Sorakoztassuk bele halszeleteket.
  • A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt sajtot és a tejfölt. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. A halakat már sóztuk, így csak annyira sózzuk, amennyi szükséges a tojásos tejfölbe.
  • Öntsük nyakon a halszeleteket ezzel a fűszeres, tejfölös, sajtos öntettel.
  • Toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük készre.
  • Párolt rizzsel, jázminrizzsel tálaljuk.
.