Karácsonykor egyre sűrűsödnek a feladatok, az idő pedig véges. Szenteste pedig valami igazán ínycsiklandozó, különleges étellel kellene előrukkolni, ráadásul amit hamar el lehet készíteni és nem terheli meg este a gyomrot. Íme, itt van három könnyű halas ételrecept ajánlatunk.
Karácsonyi lazac
Hozzávalók:
- Személyenként 2 szelet lazac
- só, bors
- rozmaring, kakukkfű
- olívaolaj
- fűszervaj
Elkészítés:
- A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük.
- Serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd tegyük bele a lazacszeleteket. Mielőtt megfordítjuk, kenjük meg fűszervajjal, majd óvatosan, nagy lapáttal forgassuk meg a lazacszeleteket.
- Süssük készre.
- Majonézes kukoricával, kis jázmin rizzsel zöld salátával tálaljuk.
Tepsiben sült tejszínes-kapros halfilé
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg filézett hal
- 10+10 dkg ementáli vagy trappista sajt
- 2 dl tejszín
- 2-3 szál friss kapor (vagy 2-3 teáskanál szárított kapor)
- 2-3 szál friss petrezselyemzöld
- olívaolaj (vagy fűszervaj)
- só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
- A halfiléket hűtőben vagy hideg kamrában olvasszuk fel. Legjobb, ha előző este kivesszük a fagyasztóból. Semmiképp se mikrózzuk!
- A halakat olívaolajjal kenjük be, sózzuk meg, majd tekerjünk rá borsőrlőből pici borsot. Kb. 20 percre tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit átjárja a halfilék húsát a fűszerkeverék.
- Egy hőálló jénai tálat vagy cserépedényt kenjünk ki olívaolajjal (vagy fűszervajjal) és helyezzük bele a fűszeres halfiléket.
- A tejszínt ízesítsük pici sóval (vigyázzunk, mert a halat már besóztuk, csak a tejszínt sózzuk!), tegyük bele az összevágott kaprot és petrezselyemzöldet majd keverjük bele a reszelt sajtot is.
- Ezt a tejszínes kapros, sajtos öntetet öntsük rá a halakra
- Helyezzük előmelegített sütőbe. Hamar megsül; kb. 30 perc alatt süssük készre.
- Amikor a hal már majdnem puha, vegyük ki, szórjunk sajtot a tetejére. Pár percre csúsztassuk vissza sütőbe. Nagyon finom a tejszíntől kicsit szaftos, a sajttól ropogós lesz, ha picit tovább bent hagyjuk a sütőben.
- Tálaljuk zöldkörettel vagy jázminrizzsel.
Tejfölös-fűszeres tepsis halfilé
Hozzávalók:
- 80 dkg halfilé
- 2 db tojás
- 3 dl tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- só, bors, fokhagyma
- kakukkfű, rozmaring
- olívaolaj
Elkészítés:
- A halakat készítsük elő, kenjük be olívaolajjal, fűszerezzük be, majd fél óra tegyük hideg helyre. Vegyünk egy nagy hőálló tálat. Sorakoztassuk bele halszeleteket.
- A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt sajtot és a tejfölt. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. A halakat már sóztuk, így csak annyira sózzuk, amennyi szükséges a tojásos tejfölbe.
- Öntsük nyakon a halszeleteket ezzel a fűszeres, tejfölös, sajtos öntettel.
- Toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük készre.
- Párolt rizzsel, jázminrizzsel tálaljuk.