Koronavírus - A parlamenti ülésszak elnapolását fontolgatják Kínában

MTI

2020.02.17. 12:00

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

Peking a március elejére tervezett, éves parlamenti ülésszak elnapolását fontolgatja az új koronavírus-járvány miatt - derül ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői tudósításából.

A kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága február 24-én ülést tart annak eldöntésére, hogy a járványra tekintettel későbbre halasszák-e az eredeti tervek szerint március első hetében kezdődő ülésszakot.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent cikk szerint az elhalasztásra vonatkozó javaslat bejelentése egyértelmű jele annak, hogy a parlamenti ülésszakot át is fogják helyezni egy későbbi időpontra. A lap egy meg nem nevezett, bennfentes forrásra hivatkozva azt írja, hogy az elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, hiszen az eseményen közel 8 ezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

A kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakán szokták meghatározni az ország adott évi gazdasági célszámait.

Kínában a december közepe óta tomboló járvány fertőzötteinek száma vasárnap éjfélig 70 548-ra, a halálos áldozatoké pedig 1770-re emelkedett. A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül azonban Kína többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja fokozatosan csökken: a február 3-án bejelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Vasárnap éjfélig a betegségből felgyógyultak száma tízezer fölé emelkedett Kínában.

.