Hirdetés

Koronavírus - Távoznak a vendégek a karantén alá vont tenerifei hotelből
alon.hu

Koronavírus - Távoznak a vendégek a karantén alá vont tenerifei hotelből

MTI

2020.02.28. 22:37

Koronavírus - A hotelben magyarok is tartózkodnak.

Hirdetés

Kisebb csoportokban kezdtek távozni a vendégek abból a tenerifei szállodakomplexumból pénteken, ahol karantént rendeltek el négy napja, miután az egyik olasz turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Az első körben kilencen hagyhatták el a négycsillagos tengerparti hotelt, olyan spanyol állampolgárok, akik a Kanári-szigeteken élnek. Őket külföldi és spanyol turisták csoportja követte - közölte a helyi kormány egészségügyi tanácsosának szóvivője.

Emlékeztetett: a hotel 723 vendége közül 130-an távozhatnak, ugyanis mindannyian csak hétfőn érkeztek, és így nem kerültek kapcsolatba azzal a négy olasz turistával, akiknél beigazolódott a fertőzés, mivel ők addigra már kórházban voltak.

A távozó vendégek tünetmentesek, de egészségi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni. Továbbra is naponta kétszer meg kell mérni testhőmérsékletüket, hogy nem lázasodnak-e be, ami a fertőzés egyik jellemző tünete - tudatta.

A szállodában maradóknak sincsenek tüneteik, ezért a külföldi állampolgárok esetében a szigetek kormánya már felvette a kapcsolatot az érintett konzulátusokkal annak érdekében, hogy megszervezzék esetleges hazaszállításukat.

A négycsillagos tengerparti hotelben öt magyar, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család is tartózkodik.    

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzul és a Madridból érkezett konzult utasítást kapott: egyeztessenek a szomszédos országok megbízottaival, szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát.

Az államtitkár közölte, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, Magyarország repülőt küld az öt magyarért, "ha az a járható út".

Spanyolországban eddig 27 koronavírus-fertőzést regisztráltak, közülük 25-öt ezen a héten. A betegek túlnyomó többsége Olaszország északi részén járt a közelmúltban.

A spanyol egészségügyi hatóságok szerint a fertőzés kockázata mérsékelt az országban.

.