Koronavírus - A karantén alá került tenerifei hotelből 130 embert kiengednek

MTI

2020.02.27. 23:07

723 szállóvendég van kedd óta karanténban.

A Kanári-szigetek kormánya 130 szállóvendégnek engedélyezte csütörtökön, hogy elhagyja a koronavírus-fertőzés miatt karantén alá vont tenerifei szállodát.

A négycsillagos tengerparti hotelben öt magyar, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család is tartózkodik.
Julio Pérez, a Kanári-szigetek kormányának szóvivője elmondta: tizenegy különböző nemzetiségű vendég távozhat a szállodából a következő órákban, mivel ők csak hétfőn érkeztek, és így nem kerültek kapcsolatba azzal a négy olasz turistával, akiknél beigazolódott a fertőzés. 

Hangsúlyozta: a távozó vendégek tünetmentesek, de egészségügyi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni.
A szállodában maradóknak sincsenek tüneteik, ezért a külföldi állampolgárok esetében már felvették a kapcsolatot az érintett konzulátusokkal annak érdekében, hogy meg tudják szervezni esetleges hazaszállításukat.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzul és a Madridból érkezett konzult utasítást kapott: egyeztessenek a szomszédos országok megbízottaival, szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát.   

Az államtitkár közölte, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, Magyarország repülőt küld az öt magyarért "ha az a járható út".

A tenerifei hotelben 723 szállóvendég van kedd óta karanténban.

Spanyolországban csütörtökön tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Eddig összesen huszonnégy beteget regisztráltak a dél-európai országban, közülük huszonkettőt ezen a héten. Túlnyomó többségük Olaszország északi részén járt a közelmúltban.

A legutolsó bejelentés a kelet-spanyolországi Valenciából érkezett, ahol egyszerre hat fertőzésről számolt be az egészségügyi hatóság, hangsúlyozva, hogy könnyű lefolyású esetekről van szó.

A spanyol főváros közelében található Torrejón de Ardoz kórházában, az intenzív osztályon ápolnak egy 77 éves férfit, ő az első súlyos koronavírusos beteg.

.