Ausztriában is növekszik a betegek száma

Koronavírus

MTI

2020.03.22. 18:47

130 tonnányi védőfelszerelés érkezik Kínából Ausztriába.

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnap délutánig 3.181-re nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest 13.6 százalékos növekedést jelent. A halottak száma a hivatalos bejelentés szerint kilenc.

Tirol tartományban 643, Felső-Ausztriában 612 esetet diagnosztizáltak; Alsó-Ausztriában 434-en, Bécsben 398-an, Stájerországban 424-en, Vorarlbergben 263-an betegedtek meg, Salzburg tartományban 247, Karintiában 105, a Magyarországgal határos Burgenlandban 55 ember tesztje lett pozitív.

Ausztriába legkésőbb jövő hét elején 130 tonnányi védőfelszerelés érkezik Kínából; elsősorban védőmaszkok, kesztyűk és védőruházat; ezek nagy részét a tervek szerint Tirol tartományba szállítják, mivel ott a legmagasabb a fertőzöttek száma.
Eddig 21 különgéppel több mint 3.500 osztrák állampolgár hazatérését segítette az osztrák kormány a koronavírus okozta válsághelyzet miatt - tájékoztatott Alexander Schallenberg néppárti (ÖVP) külügyminiszter.

 Ez egy "egyedi és bürokráciamentes" lehetőség a külföldön rekedt osztrák turisták számára - szögezte le Schallenberg. A külügyminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy míg sokan saját maguk szervezték meg a hazautazásukat, addig olyanok is vannak, akik egyelőre nem szeretnének hazatérni, vagy az indulás időpontja nem felel meg nekik.

Állampolgáraink hazautaztatását kizárólag "a világméretű válsághelyzet" miatt segítjük elő, de a külön-repülőgépjáratok nem közlekednek korlátlan ideig - hangsúlyozta -, ezért felszólította az osztrákokat arra, hogy a "lehető leggyorsabban" jelentkezzenek a külügyminisztériumnál. A tárcavezető arról is beszélt, hogy jelenleg harmincezer osztrák állampolgár tartózkodik a világ száz különböző országában. A külügyminisztériumban regisztrált osztrák állampolgárok hazajutását egy új internetes portál segíti. Az erre a célra létesített telefonos forróvonalat a tárca munkatársai kezelik, munkájukat az osztrák szövetségi hadsereg 120 katonája segíti.

Alexis von Hoensbroech, az Austrian Airlines vezérigazgatója arról beszélt, hogy a repülőgépek egyre nehezebben jutnak el a világ különböző pontjaira, mivel egyre több ország korlátozza a beutazást. A légi társaság több alkalmazottja önkéntesen vesz részt a hazautaztatási akcióban. A hazautazásért az utasoknak "önrészt" kell fizetniük; ez a hagyományos árakon alapul, de a teljes összeg magasabb, mint a menetrend szerinti járatokon.

.