Koronavírus - Horvátországban emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma

MTI

2020.03.04. 21:57

Két utóbbi fertőzöttek sofőrök, és Olaszország valamelyik tartományában jártak.

Már tízre emelkedett Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma - közölte szerdán Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a válságstáb ülését követően, amely naponta kétszer tart sajtótájékoztatót.

Jelenleg három beteg van karanténban Zágrábban, öt Fiumében (Rijeka) és kettő Varasdon (Varazdin).
 "A betegség enyhe lefolyású, azokat a személyeket, akikkel a fertőzöttek kapcsolatban álltak, időben megtaláltuk" - mondta a tárcavezető, hozzátéve: továbbra is ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Újságírói kérdésre válaszolva, gondolkodik-e a kormány azon, hogy járványhelyzetet hirdessen, a tárcavezető azt mondta: először járványveszélyt kellett hirdetni. Ez adminisztrációs intézkedés, amely lehetővé teszi a miniszter számára, hogy több embert mozgósítson, megkönnyítendő a munkát.

Az utóbbi két fertőzött esetében férfiakról van szó: az egyiknél kedden, a másiknál szerdán mutatták ki a koronavírust. Mindketten sofőrök, és Olaszország valamelyik fertőzött tartományában jártak. Már korábban karanténban voltak, őket a varasdi kórházban tartják megfigyelés alatt.

Az első beteg, akiről múlt kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves fiatal férfi, aki előtte Milánóban járt egy focimeccsen. A férfi testvére és barátnője is megfertőződött. Őket a zágrábi fertőző betegségek klinikáján kezelik.

A második beteg egy rijekai férfi, aki Olaszországban dolgozik, és csak a hétvégéket tölti otthon. Ő feleségét, sógorát, kislányát és még egy meg nem nevezett személyt fertőzött meg.

Horvátországban eddig 266 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye. Kilenc esetben még várják az eredményeket.

Horvátország a múlt hétfőn vezetett be fokozott készenléti állapotot, ami annyit jelent, hogy a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza.

Azokat, akiknél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve.

A horvát-szlovén határon öt határátkelőhelyen, 24 órában dolgoznak az egészségügyi ellenőrök. A vizsgálatok lefolytatására külön mobilkonténereket állítottak fel. Az utasoktól nyálmintát is vesznek, felveszik az adataikat, a külföldi állampolgároknak pedig be kell jelenteniük azt a horvátországi lakcímet, ahol tartózkodni fognak.

.