Az egészségügyi dolgozók 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak Szlovéniában

Koronavírus

MTI

2020.03.25. 12:47

Intézkedések koronavírus-válság idejére Szlovéniában. Az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak.

szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét - jelentette be Janez Jansa miniszterelnök kedden, amikor ismertette a kabinetnek a járvány okozta nehézségek ellensúlyozására indított gazdaságélénkítő csomagját.

A végleges törvénycsomagot várhatóan pénteken fogadja el a kormány, majd továbbküldi a parlamentnek jóváhagyásra.

A 30 százalékos fizetéscsökkentés vonatkozik az igazságügyi tisztségviselőkre és az állami részesedéssel rendelkező vállalatok felügyelő bizottsági tagjaira is.

A kormányfő kiemelte: a megszorításokon kívül pénzügyi támogatásokkal segítik az állampolgárokat és a gazdasági szereplőket, hogy átvészeljék a koronavírus-járvány okozta válság első néhány hónapját. Hozzátette, hogy a krízishelyzet elhúzódása esetén újabb, hasonló intézkedési csomagot indítanak el.

Az elfogadásra váró kormányzati csomag lépései között szerepel például, hogy az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak után kifizeti a különböző járulékokat, valamint a táppénz-hozzájárulást.

A járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak.

Azok, akik járvány és a korlátozások miatt nem járhatnak munkába, ugyanolyan státusszal és jogokkal rendelkeznek majd, mint azok, akik emiatt elveszítették a megélhetésüket. Rendkívüli nyugdíj-kiegészítést kapnak továbbá a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők.

Azok pedig, akik kisvállalkozókként dolgoznak (egy vagy két alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások), a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük. Ezen vállalkozások átmenetileg nem kell fizessenek havi jövedelemadó-előleget sem.
A krízis alatt a vállalatok likviditásának erősítése céljából a kormány úgynevezett "garanciasémát" vezet be, és felvásárolja a bankok követeléseit a vállalatokkal szemben, valamint átmenetileg befagyasztja számukra a jövedelemadó fizetésének kötelezettségét is.

A bejelentette szlovén gazdaságélénkítő csomag értéke 2 milliárd euró (mintegy 710 milliárd forint)

Szlovénia kedd éjféltől gyakorlatilag lezárta Ausztriával közös határát, Horvátországban a hatóságok szerdától szigorúbban lépnek fel a szabálytalankodókkal szemben.

Szlovénia tizenhárom átléptetési pontot jelölt ki Ausztriával közös határán. Csak azok a külföldi állampolgárok léphetik át az országhatárt, akik három napnál nem régebbi orvosi igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy nem fertőzöttek. Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az áruforgalomra. Szlovénia hasonló minta szerint korábban már lezárta Olaszországgal közös határát.

Az országban egy nap alatt 38-cal, 480-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig négyen haltak meg a járvány következtében. Ők mind az idősebb korosztályba tartoztak, és más, krónikus betegségekben is szenvedtek.

.