Újjáépült a korábban leomlott genovai autópályahíd

MTI

2020.04.28. 12:27

A hídomlás kettészakította Genova keleti és nyugati részét.

A genovai kikötő hajóinak szirénazúgása köszöntötte a város új hídját, amelynek utolsó elemét a kedd délelőtt illesztették a helyére a 2018. augusztus 14-én leomlott Morandi híd pótlására. Az új hidat éjszaka zöld-fehér-piros fények világították meg.

"Olaszország ezzel az új híddal áll talpra, ez az újraindulás jele" - írta közösségi oldalára Giovanni Toti Liguria tartomány kormányzója.
A híd utolsó, tizenkilencedik elemét a miniszterelnök Giuseppe Conte és Paola De Micheli infrastrukturális és közlekedésügyi miniszter, valamint Marco Bucci genovai polgármester jelenlétében illesztették véglegesen a helyére. Az új híd felavatását az első forgalmi próbák után a következő hónapokban tervezik, amikor a remények szerint Genova lakossága is részt vehet a megnyitón.  

A tervezőjéről Morandi hídként ismert korábbi szerkezet két éve omlott össze:

a hatvanas évek végén épített híd az A10-es autósztráda genovai szakaszán, a Polcevera-patak fölött emelkedett, mintegy kilencven méteres magasságban.

2018. augusztus 14-én, 11 óra 36 perckor a híd óriási betonelemei tömbjeinek egy része leomlott, a rajta és alatta közlekedő autókat is magával sodorva.

Negyvenhárom ember meghalt, több mint félezren veszítették el otthonukat a híd körüli lakókörzet lebontása miatt.

Az új hídszerkezet középső, negyvennégy méter hosszú betonelemének beillesztésével zárul le az építkezés: a roncshidat tavaly június végén robbantották fel, majd a romeltakarítás után elkezdődött az új híd építése, amely 620 nap alatt készült el. A Renzo Piano olasz sztárépítész tervei alapján készült híd majdnem egy kilométer hosszú, tizenkilenc pillér tartja, de elődjével ellentétben nem függőhídról van szó. Több mint 17 ezer tonna acél kellett a szerkezet megvalósításához, a hídépítésen szakaszonként 600-1000 munkás dolgozott, a koronavírus-járvány miatt a legszigorúbb biztonsági feltételekkel.

Az összeomlott híd kettészakította Genova keleti és nyugati részét. Újraépítése azonban nemcsak a város egységének, hanem Olaszország újjászületése jelképének is számít a járványhelyzet utáni újraindulás fázisában.    

 Az egyenlőre név nélküli új híd bizonyítja, hogy Olaszország szükséghelyzetben képes a gyors reagálásra - nyilatkozta Paola De Micheli. Genova és Olaszország megmutatta, mire képes - írta közösségi oldalán az ellenzéket vezető Matteo Salvini a Liga vezetője.

"Ez a híd nem csoda, hanem annak bizonyítéka, hogy Olaszországban a szakértelem és az akarat eredményre vezet" - mondta a tervező Renzo Piano.       

A gondatlanságból, hiányos karbantartás miatt okozott tömegszerencsétlenség címén indított bírósági eljárás még a kezdeti tárgyalásoknál tart. A vádlottak padján többek a Morandi hidat üzemeltető sztrádatársaság, valamint a közlekedési hatóságok képviselői ülnek.  

.