Ismét emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban

Koronavírus

MTI

2020.04.08. 20:47

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 139 422-t.

Ötszázötvenkettővel nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely elérte a 17 669-et - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 880-hoz képest.

A halottak száma csökkent a keddi 606-hoz képest. Az elmúlt egy nap alatt elhunyt 552 személynél csak április 5-én haltak meg kevesebben, akkor 525-en.

Az adatok szerint a gócpontnak tartott Észak-Olaszországban március 8-tól, vagyis a járvány február 20-tól számított terjedése utáni héttől, több mint 16 ezren haltak meg. Olaszország középső és déli részén valamivel több mint ezer volt a számuk. A halottak több mint 83 százaléka hetven év feletti volt.  

Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma emelkedett keddhez képest, de kevesebb mint a negyvennyolc órával korábban  jelzett 1941. Az északi Lombardiában az utóbbi egy nap alatt ismét 1089-re ugrott az azonosított fertőzöttek száma a korábbi több mint hétszázról.     

A diagnosztizált fertőzöttek száma az országban elérte a 95 262-t: ebből több mint 28 ezer beteget kezelnek kórházban, az egy héttel ezelőtti több mint négyezerről 3697-re csökkent az intenzíven fekvők száma.

Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egy beteg se került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira.

A gyógyultak száma túllépte a 26 ezret: az utóbbi egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a gyógyultak száma, ami az eddigi legmagasabb. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője hangsúlyozta, hogy a több mint 26 ezer gyógyult fele az utolsó egy héten gyógyult meg.  

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 139 422-t.     

A diagnosztizált fertőzöttek 26,7 százaléka 19 és 50 év közötti, 35,6 százaléka 51 és 70 év közötti, további több mint 36 százalékuk pedig hetven év feletti.

Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatóhelyettese a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a járványgörbe nagyon lassú lefelé ívelése csak a fertőzés terjedési üteme megfékezését jelenti, nem pedig a járvány megszűnését. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek létezése azt bizonyítja, hogy "széles a nem azonosított, tünetmentes pozitívak száma" - jelentette ki. "Hatalmas veszélyt jelentene a korlátozó intézkedések hirtelen feloldása" - jegyezte meg Ranieri Guerra. Azt tanácsolta a római kormánynak, hogy a következő időszakban földrajzi térség, életkor, munkavégzés szerint oldja az óvintézkedéseket.

A WHO szakértője szerint az a legjobb módszer, ha hétről hétre enyhítik a korlátozásokat, mivel így ellenőrzés alatt tudják tartani a helyzetet, esetleges korrekciós lépésekkel.

Ranieri Guerra szerint a világ egyes övezeteiben felcsillant a remény a fertőzés megfékezésére, a vészhelyzet azonban maximális szintű maradt.

Hozzátette, a WHO nem érzi úgy, hogy bármiért is felelősség terheli. Emlékeztetett, hogy a szervezet nem országok feletti intézmény, és a tagállamok együttműáködésével és az általuk szolgáltatott adatok alapján jár el.  Ranieri Guerra az amerikai elnök Donald Trump korábbi kijelentésére reagált, miszerint a washingtoni kabinet a WHO-nak nyújtott hozzájárulás felfüggesztését mérlegeli.

.