Koronavírus - Cuomo: áprilisban először kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben

Koronavírus

MTI

2020.04.26. 21:53

New York állam gazdaságának újranyitását regionális elemzés alapján kezdik meg.

New York államban áprilisban először fordult elő, hogy egyetlen napon kevesebb mint 400 ember halt meg a Covid-19 betegségben - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója vasárnap.

A járvánnyal kapcsolatos szombati fejleményekről beszámolva szokásos napi sajtókonferenciáján a kormányzó közölte: szombaton 367 ember hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegség következtében. Hangsúlyozta, hogy ez az adat is "szörnyűséges", de messze alatta marad annak, amikor a járvány csúcspontján naponta 800 ember hunyt el a vírusfertőzésben az állam területén.

Szombaton még mindig ezer új koronavírusos beteget szállítottak kórházba, de ez is kevesebb, mint a korábban súlyosan megbetegedettek száma. "Visszatértünk a március 31-i állapotokhoz, amikor kezdett drámaian megemelkedni a betegek száma" - fogalmazott.

A kormányzó leszögezte: New York állam gazdaságának újranyitását a térség többi kormányzójával egyeztetve, ahogyan fogalmazott, "regionális elemzés alapján" kezdik meg.

Az újraindítás első szakaszában az építkezési vállalkozások, kis üzemek, kis boltok és üzletek nyitnak meg, azok, amelyek az egészségügyi szakemberek álláspontja szerint "kis kockázatot" jelentenek a közegészségügyi helyzetre. A gazdaság újranyitásának második szakaszáról később döntenek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezt nagyrészt az egyes vállalkozásokra bízzák majd. Fontosnak mondta az oktatási intézmények újranyitását.

Cuomo kifejtette: ő és a szakemberek egyaránt tisztában vannak azzal, lelkileg milyen kimerítő a járvány idején bevezetett sok korlátozással együtt élni. Ezért külön figyelemmel kísérik a családon belüli erőszak és a kábítószer-fogyasztás alakulását. Megjegyezte, hogy emelkedett a kábítószert fogyasztók száma.

Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap délutáni adatai szerint - több mint 954 ezer új típusú koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, közülük több mint 53 ezren haltak meg.

.