Koronavírus - Fontos jó hír érkezett Németországból

MTI

2020.04.15. 22:04

Fokozatosan elkezdik a lazítást.

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint.

Április 20-án megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál.

Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és könyvesboltok.

Azonban továbbra is érvényben marad a társadalmi távolságtartás alapszabálya, miszerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.

Az iskolák legkorábban május 4-től működhetnek ismét, ha addig is kitart a járványügyi helyzet javulása, de egyelőre csak a végzős évfolyamokban folytathatják a tanítást. A tartományi oktatási miniszterek konferenciája március 29-re készít részletes tervet a tanítás újraindításáról.

A szoros testi kapcsolatot igénylő szolgáltatások közül egyelőre a fodrászatok számíthatnak arra, hogy május 4-től megnyithatnak, ha addig felkészülnek a járványügyi biztonsági követelmények betartására.

A kulturális, szabadidős és sportintézmények továbbra is zárva tartanak. A vendéglők továbbra is csak elvitelre vagy rendelésre készíthetnek ételt.

Tömegrendezvényt legalább augusztus 31-ig nem lehet tartani Németországban.

Maszkviselési kötelezettséget nem vezetnek be, de - a megállapodás szövege szerint - "nyomatékosan javasolják" az arcot és az orrot takaró, házilagos vagy kisipari készítésű, nem orvosi, hanem úgynevezett közösségi (community) maszk viselését minden helyzetben, amelyben nem lehet állandóan betartani a társadalmi távolságtartás szabályát, így például a tömegközlekedésben.

A lazítások hatását folyamatosan nyomon követik, és ezentúl kéthetente ülnek össze - videókonferenciára - a szövetségi kormány vezetői a tartományi kormányfőkkel. A következő megbeszélést április 30-án tartják.

A korlátozásokat rendkívüli óvatossággal kell lazítani, mert igen törékeny a járványügyi helyzet, és a veszély nem enyhül a védőoltás és a vírus által okozott betegség gyógymódjainak kifejlesztéséig - mondta Angela Merkel kancellár a szerdai tanácskozás után Berlinben tartott tájékoztatón.

Rámutatott, hogy a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi számításai szerint a március közepe óta bevezetett korlátozásokkal sikerült az 1 körüli szintre szorítani az úgynevezett reprodukciós rátát (R0 érték), ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan már csak egy további embernek adja tovább a vírust. (Az RKI számításai szerint ez a ráta a február 25-én kezdődött járvány első szakaszában az 5-öt, néha a 7-et is elérte.)

Ez komoly siker, de csak "apró lépésekkel" lehet haladni tovább, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár.

Markus Söder bajor miniszterelnök, a tartományi kormányfők konferenciájának - állandó egyeztető testületének - soros elnöke kiemelte, hogy a lazítás mellett az ellátórendszer és a járványügyi védekezés rendszerének további erősítése is a stratégia fontos része.

Így a többi között megállapodtak arról, hogy a járási egészségügyi hatóságoknál 20 ezer lakosonként fel kell állítani egy-egy csoportot - öt szakemberből álló egységet -, amely csak a fertőzési láncolatok feltárásával, azaz kapcsolatkutatással és a tesztelés megszervezésével foglalkozik, szükség esetén a hadsereg (Bundeswehr) támogatásával. Tovább folytatják láncolatok feltárására és megszakítására szolgáló úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) alapjának szánt páneurópai rendszer (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing - PEPP-PT) fejlesztését is.

Markus Söder hangsúlyozta, hogy az egyeztetésen csak általános érvényű irányelveket fogadtak el, és a tartományok szigorúbb szabályokat is bevezethetnek. Bajorországban ez várható - mondta.

Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere kiemelte, hogy alig néhány hét alatt nagy eredményeket értek el, de még "vékony a jég".

A politikus, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt, hozzátette, hogy az új típusú koronavírus még hónapokig terjed Németországban, és ezek "nehéz hónapok lesznek".

Olaf Scholz alkancellár, szövetségi pénzügyminiszter aláhúzta, hogy a fokozatos lazításokkal nem a járvány előtti mindennapok térnek vissza, hanem "egy új normalitás" alakul ki, tele súlyos társadalmi és gazdasági megpróbáltatásokkal. Németország közössége azonban minden bizonnyal megbirkózik a kihívással, mert "okos és megfontolt polgárok" alkotják - mondta.    

A RKI kimutatása alapján az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig 127 584 embernél mutatták ki, ami 2486 esettel, 1,98 százalékkal több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultak száma jóval nagyobb számban és mértékben, 4400 esettel, 6,45 százalékkal 72 600-re emelkedett.

Az igazolt fertőzöttek közülük 3254 ember halt meg a vírus okozta betegségben (Covid-19), ez 285 esettel több az egy nappal korábbinál.

A szövetségi egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint 10 ezer szabad ágy van az intenzív osztályokon, és további 10 ezer olyan ágy, amelynek felszereléséhez lélegeztetőgép is tartozik.

.