Csökken a kórházban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké Olaszországban

Koronavírus

MTI

2020.04.01. 22:57

Koronavírus - Csökken a kórházban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké Olaszországban.Hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak szám

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett. A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után.

Az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 2107-ről ismét megemelkedett, de ezt a polgári védelem az utóbbi huszonnégy órában nagyobb számban végzett vírustesztekkel magyarázta.
A jelenlegi 80 572 diagnosztizált fertőzött hatvan százalékát házi karanténban kezelik, miközben korábban az azonosított betegek fele kórházban volt. Intenzív osztályon 4035 személyt kezelnek.

Angelo Borrelli, a védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy az utóbbi huszonnégy órában 211 új beteget szállítottak kórházba az egész országban, valamint 12-vel nőtt az intenzív osztályra utaltak száma. Ez hetek óta negatív rekordnak számít.

A gyógyultak száma 16 847-re emelkedett Olaszországban.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 110 574-t. A tájékoztatón elhangzott, hogy "felesleges" tetőzésről beszélni, a lényeg, hogy sikerült lassítani a járvány terjedését. Lombardiában a szigorú kijárási korlátozással visszaszorították az újonnan diagnosztizáltak ugrásszerű emelkedését, de az olaszországi helyzet még nem "homogén" - mondták a polgári védelem szakértői.  

A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökkent: az utóbbi egy nap alatt  viszont 1565 volt a számuk a korábbi 1047-hez képest.  Az utóbbi huszonnégy óra alatt a halottak száma is emelkedett, a korábbi 381-ről 394-re. A tartományban a halottak öszszáma 7593-ra emelkedett, a diagnosztizált  fertőzötteké több mint 44 ezerre. Elhangzott, hogy az 1,3 milliós Milánóban és a 120 ezer lakosú Bergamóban majdnem ugyanannyi, több mint 9 ezer a diagnosztizált betegek száma. Bergamo városában volt eddig a legtöbb haláleset: az utóbbi években március első három hetében a halottak száma 90 körül volt, az idén elérte a négyszázat.

Lombardiában telefonos alkalmazást vezettek be: a név nélkül regisztrálható applikáció rögzíti a bejelentkező nemét, korát, esetleges tüneteit és számon tartja, hogy egy adott személy közelében vagy kapcsolatai között ki és hány a pozitív. A tartomány arra kérte lakosait, mindenki csatlakozzon.

Attilio Fontana tartományi kormányzó felszólította a lakosokat, ne engedjenek a kísértésnek, ne menjenek ki az utcára még sétálni se, mivel továbbra is az elszigetelődés jelenti a járvánnyal szembeni egyetlen megoldást.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette az óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig, amit a kormánynak a következő órákban kell megerősíteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy nincsen ok a "túlzott optimizmusra", a korábbi életritmushoz való visszatérés "nem lesz gyors".

Azt mondta, az intézkedések enyhítése után még nehezebb feladat vár Olaszországra, mivel "meg kell tanulnia együttélni a lelassított járvánnyal".

.