Újabb szigorú szabályokat vezetnek be Németországban

Koronavírus

MTI

2020.04.08. 13:17

Az új szabályokat április 10-től lépnek életbe.

Továbbra is lassuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban a regisztrált fertőzöttek számának alakulásáról szóló szerdai adatok szerint. A folyamat fenntartására újabb szigorítást terveznek, a szövetségi belügyminisztériumban készülő javaslat szerint akár 25 ezer euró büntetés is járhat a külföldről érkezők kötelezettségeit előíró karanténszabályok megszegéséért.

A szövetségi kormány úgynevezett koronavírus-kabinetjének döntése szerint ajánlást adnak ki a járványügyi feladatokban illetékes tartományi kormányoknak arról, hogy milyen óvintézkedésekkel gátolják a külföldön szerzett fertőzés országon belüli terjedését.

A belügyminisztériumban egy úgynevezett mintarendelet készül, amelynek alapján a tartományok várhatóan április 10-től vezetnek be új szabályokat. A rendelet a több napos külföldi tartózkodás után az országba belépő személyekre - németek és külföldiekre egyaránt - vonatkozik. Nekik 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, a belépés után azonnal. Ezért 5000 ezer euróig terjedő büntetés jár annak, aki a határátkelő-állomásról nem egyenesen az otthonába távozik. Látogatók fogadása akár 10 ezer euróval is büntethető, a különösen felelőtlenül viselkedők és a "visszaesők" pedig akár 25 ezer eurót is fizethetnek a szabályok megszegéséért.

A tervezett új szabályok egy sor kivételről is rendelkeznek, nem kell karanténba vonulniuk például a halaszthatatlan ügy elintézésére érkezőknek, az ingázó munkavállalóknak és a szállítmányozó cégeknél dolgozó sofőröknek - jelentették német hírportálok.

A március közepe óta bevezetett járványlassító korlátozások visszavonásának lehetséges menetrendjéről is szinte naponta szivárognak ki újabb belső kormányzati elemzések, tervezetek, tanulmányok. A Der Tagesspiegel című berlini lap is ismertetett egy ilyen dokumentumot szerdán. A beszámoló szerint az anyagban az áll, hogy az intézkedéseket elsősorban az úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) alapján kell kidolgozni. Az R0 azt mutatja meg, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a vírust, jelenleg a különböző számítási módszerek szerint 1,2 és 1,5 között van.

A járvány csak akkor hagy alább, ha az R0 mutató 1 alá süllyed, ezért a korlátozások lazításához csak akkor szabad hozzáfogni, amikor "tartósan és fenntarthatóan" a határérték alatt van - áll az elemzésben, amely szerint a világjárvány ugyan valószínűleg csak 2021-ben ér véget, de ellenőrzés alatt lehet tartani a társadalom és a gazdaság működésének teljes leállításával járó korlátozások nélkül. Elsőként a kiskereskedelemben és a vendéglátásban lehetne lépésenként lazítani a szabályokon, a leginkább biztonságos régiókban az oktatási rendszer újraindítását is meg lehet kezdeni, a nagyobb összejöveteleket és a tömegrendezvények viszont még hosszú ideig tiltani kell.

Angela Merkel kancellár legutóbbi, hétfői tájékoztatóján kiemelte, hogy számos további tényezőt is figyelembe kell venni, köztük a napi új igazolt fertőzések számának duplázódási idejét és azt is, hogy miként viszonyul egymáshoz az újonnan fertőzöttek és a vírus okozta betegségből felgyógyulók száma. A legfőbb szempont az egészség védelme és az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozása.

A jelenlegi korlátozások április 19-ig egész biztosan megmaradnak, és egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lehet változtatni rajtuk - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a felelős döntésekhez további adatokra és szakértői véleményekre van szükség, be kell várni például a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) részletes tanulmányát, amely csak a jövő héten készül el.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem (JHE) szerda délelőtti kimutatása szerint Németországban 107 663 ember hordozza bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4288 esettel több az egy nappal korábbi 103 375-nél.

Az igazolt fertőzöttek száma így 4,14 százalékkal emelkedett. Az előző héten még rendszerint 5 százalékot meghaladó mértékű növekedést regisztráltak.

A Die Zeit című hetilap hírportálján közölt számítás alapján a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje 11 nap. Ez hétfőn még 10 nap volt, az előző héten pénteken pedig 8 nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

A JHE statisztikája szerint a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma az egy nappal korábbi 1810-ről 2016-ra emelkedett.

.