Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait

MTI

2020.05.13. 20:07

A legtöbb külföldi állampolgárnak horvátországi tartózkodását követően otthon két hétre karanténba kell vonulnia.

Horvátország napokon belül megnyithatja határait a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva szerdán. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak.

Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában.

Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet.

A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba.

A Jutarnji List című horvát napilap szerdán arról írt: a turizmus hasonló elbánásban részesülhet, mint az üzleti, illetve gazdasági ágazat, erre utal Davor Bozinovic belügyminiszternek, a válságstáb vezetőjének keddi nyilatkozata is. Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta:

azok a turisták, akik fel tudnak mutatni igazolást arról, hogy van foglalásuk a horvát tengerparton, beléphetnek az országba.

A gondot csak az okozza, hogy a legtöbb külföldi állampolgárnak horvátországi tartózkodását követően otthon két hétre, Szlovénia esetében egy hétre karanténba kell vonulnia, ez pedig nem hat ösztönzőleg az utazásra - tette hozzá az újság.

Szlovénia még bizonytalan a határnyitást illetően.
Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a koronavírus-járvány még tart, ezért összetett feladat a határok újranyitása, erről a kormánynak is döntést kell hoznia, az Európai Unióban a tagállamok erről önállóan határoznak.

Bár Horvátországban és Szlovéniában hasonló a járványügyi helyzet, fennáll annak a veszélye, hogy Horvátországban újra elterjedhet a vírus az olasz turisták miatt, aki komphajókkal, valamint vitorlásokkal és jachtokkal érkezhetnek az Adriára - fogalmazott.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt kettővel - eggyel többel, mint egy nappal korábban -, 1463-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 103-ra emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 65 694 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 38-an vannak kórházban, közülük 9-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt hattal - öttel kevesebbel, mint egy nappal korábban - 2213-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 94-re emelkedett.

Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1834 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 150 beteget kezelnek kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 48 737 koronavírus-tesztet végeztek el.

.