Június 2-tól újabb intézkedéseket vezetnek be Franciaországban

Koronavírus

MTI

2020.05.28. 23:17

Koronavírus - Franciaország az Európán belüli határok június 15-i megnyitását szorgalmazza.

Franciaország az Európán belüli határok június 15-i újranyitását szorgalmazza karantén előírások nélkül - jelentette be csütörtökön Edouard Philippe miniszterelnök párizsi sajtótájékoztatóján, amelyen a koronavírus-járvány miatti általános karantén több mint két héttel ezelőtt megkezdett fokozatos feloldásának újabb intézkedéseit ismertette.

"A kölcsönösség elvét fogjuk ugyanakkor alkalmazni azon országokkal szemben, amelyek 14 napos karantént írnak majd elő a franciáknak" - mondta a kormányfő, aki jelezte, hogy az európai külső határokat illetően Párizs június 15-én a többi uniós tagállammal együtt közös döntést fog hozni.

 A március 31-én bezárt párizsi Orly repülőtérről a bejelentés szerint június 26-án indulhatnak újra a kereskedelmi járatok, ahol - a másik fővárosi repülőtér, a Roissy - Charles de Gaulle termináljaihoz hasonlóan - hőkamerákkal fogják ellenőrizni az utasokat, akiknek kötelező lesz a maszkviselés.
 

"Mostantól végre ismét a szabadság lesz a szabály, és a tiltás jelenti a kivételt" - fogalmazott a miniszterelnök a lazítások második fázisának bejelentésekor.

Edouard Philippe elmondta, hogy június 2-tól megszűnik az a korlátozás, amely alapján a franciák a lakóhelyüknek csak a 100 kilométeres körzetében mozoghatnak, miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén május 11-i feloldása óta.

A vendéglátóhelyek szigorú előírások mellett jövő kedden megnyithatnak az egész országban, de a leginkább veszélyeztetett fővárosi régióban egyelőre csak a teraszokon fogadhatnak vendégeket.

Az éttermekben, kávéházakban és a bárokban az ott dolgozóknak kötelező lesz a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezésekor és távozáskor, illetve ha felállnak az asztaltól, kell eltakarniuk az arcukat. Egy asztalnál maximum tíz fő foglalhat helyet, legalább egy méteres távolságot kell tartani az asztalok között, és a bárokban tilos lesz állva fogyasztani.

A múzeumok és az emlékhelyek is megnyithatnak az egész országban, a kötelező maszkviselés szabályával.
A nyilvános helyeken a gyülekezést továbbra is csak tíz főig engedélyezi a kormány, és mindenhol ajánlja a maszkviselést, illetve azt, hogy aki megteheti, továbbra is otthonról dolgozzon.

Minden általános iskola megnyit június 2-án, de továbbra sem kötelező bejárni, ha a szülők úgy döntenek, a gyerekek távoktatásban is folytathatják a tanévet. A középiskolák is megnyithatnak országszerte, Párizs kivételével, de érettségit idén nem rendeznek, a gimnazisták az év végi jegyeik alapján kapják meg az érettségi bizonyítványukat.

"A vírus még mindig jelen van, különböző szinten az ország teljes területén. A terjedését azonban jelenleg ellenőrzés alatt tartjuk" - emlékeztetett a kormányfő, aki továbbra is óvatosságra és felelősségre kérte a franciákat. Elmondta, hogy a június 2-án életbe lépő enyhítéseket három hét múlva kiértékeli a kormány, és akkor dönt az Európában egyik legszigorúbb járványügyi korlátozások esetleges további lazításairól.

Addig viszont kulturális és sporteseményeket nem lehet rendezni, a mozik is június 22-én nyithatnak majd meg.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja, a Covid-19 fertőzés miatt több mint 28 600-an vesztették életüket, de a halottak száma az elmúlt egy héten a napi száz alá csökkent.

A járvány terjedése jelentősen lelassult az elmúlt hetekben, s a korlátozások feloldásának május 11-i kezdete után sem kapott új erőre. A kórházakban ugyanakkor még mindig több mint 15 ezer fertőzöttet ápolnak, lélegeztetőgépen 1429-en voltak csütörtök este, ami 72-vel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt, és ötöde az április 9-i tetőzéskor kórházban ápolt 7200 súlyos betegnek. Az intenzív osztályokon ápoltaknak jelenleg harmada Covid-19 beteg.

.