A legszegényebbeken üti a legnagyobbat a vírus Latin-Amerikában

MTI

2020.06.23. 10:02

A lakosság 40 százaléka mélyszegénységben vagy annak küszöbén él.Az egészségügy pedig inkább csak a gazdagoknak megfizethető.

Nem jutnak egészségügyi ellátáshoz Latin-Amerikában a szegénységben élők, mivel nincs társadalombiztosításuk, fizetni pedig nem tudnak az ellátásért - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem habilitált docense kedden az M1 aktuális csatornán.

Nagy Sándor Gyula azt mondta, hogy például Brazíliában az egészségügy jelentős részben privát kézben van, csak a gazdagoknak megfizethető, a legszegényebbek társadalombiztosítás és pénz hiányában már csak későn kerülnek be a sürgősségi ellátórendszerbe.

A koronavírus-járvány latin-amerikai adataival kapcsolatban arról beszélt, hogy Latin-Amerikában a járvány kezelésében nincs lehetőség olyan intézkedésekre, mint az otthoni munkavégzés vagy a távoktatás.

Brazíliában például a lakosság 40 százaléka mélyszegénységben vagy annak küszöbén él, a legtöbb embernek pedig bejelentett munkahely helyett informális állása van, vagyis az utcán árulja például a kertjében nőtt narancsot - magyarázta.

Hozzátette: az Amazonas térségében, különösen a bennszülött indiánoknál sokkal magasabb a fertőzési és a halálozási arány, mivel az elszigeteltség miatt kisebb a szervezetük ellenálló képessége.

.