Ne feledje! Június harmadik vasárnapja apák napja

alon.hu

2021.06.19. 09:00

Az emberek 70-80 százaléka nem tudja, hogy apák napja június harmadik vasárnapján van.

Az apák napját a világ legtöbb országában június harmadik vasárnapján tartják. Az emberek 70-80 százaléka nem tudja, hogy mikor ünneplik, egyáltalán, hogy van-e ünnepja. Az apaságot és a szülői szeretetet ünneplik ekkor, mintegy az anyák napja párjaként.

Az utóbbi években jelentősen megváltoztak a férfiakkal szembeni elvárások. Nemcsak az anyagi biztonság megteremtéséért és a védelemért felelnek, hanem például a külsejük is meghatározóvá vált a karrierjük és a párkapcsolatuk szempontjából is. Apák napja alkalmából először egy kilenc gyermekét egyedül nevelő, veterán katonát köszöntettek Washington államban, 1916 júniusában, és az ünnepet Richard Nixon, a 37. amerikai elnök tette hivatalossá 1972-ben.

Apák napja az USA-ban
Legnépszerűbb talán az USA-banAz az amerikai gyerekek ilyenkor ajándékot adnak édesapjuknak, vacsorát rendeznek tiszteletére, esetleg vicces képeslapokat küldenek neki.

Apák napja Ausztriában

Az apák napja egyre népszerűbb Ausztriában is. Ott június második vasárnapján tartják, és hasonlóan az anyák napjához, virággal és apró ajándékokkal kedveskednek az édesapáknak.

Németországi apák napi hagyományok
Németországban a húsvét utáni negyvenedik napon tartják az apák napját. Ekkor a férfiak többnyire kerékpárral indulnak túrázni, rengeteg alkoholt visznek magukkal, és gyakran vendéglő vagy kocsma a túra célpontja. Hogy a logisztikai nehézségeket kiküszöböljék, kézikocsit, talicskát, vagy éppen biciklire szerelt utánfutót visznek magukkal az útra, amelyeket előszeretettel díszítenek orgonával és nyírfaágakkal.

.