Koronavírus - Olaszországban már decemberben felbukkanhatott a fertőzés

Koronavírus

MTI

2020.06.19. 22:27

A legutóbbi vizsgálatok ezt mutatják.

Hatósági egészségügyi vizsgálatot szorgalmazott Olaszországban az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt, miután a Közegészségügyi Intézet (Iss) bejelentette, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében már decemberben kimutatható volt az új koronavírus.

 Az Olasz Testvérek az egészségügyi minisztérium fellépését szorgalmazta annak kiderítésére, pontosan mikortól mutatható ki a vírus jelenléte az országban.

Nem ez az első alkalom, hogy a Közegészségügyi Intézet az olasz városok szennyvízvizsgálataira hivatkozva megállapítja, hogy a Covid-19 betegség már a fertőzés február 20-ai olaszországi terjedésének kezdete előtt jelen volt.

A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében a Sars-Cov-2 vírus már decemberben felbukkant.

Hasonló méréseket végeztek korábban mások mellett Párizs szennyvízcsatornáiban is.

Az Olasz Testvérek szerint az Iss eredményeinek közlése nem maradhat reakció nélkül sem az olasz, sem a nemzetközi egészségügyi szervek részéről.
Egészségügyi szakértők emlékeztettek arra, hogy a február 20-án azonosított első olasz beteg előtt a kórházakban már januárban felfigyeltek a szokatlanul gyakori tüdőgyulladásokra.

A polgári védelmi hatóság legutóbbi adatai szerint 47-en haltak meg egy nap alatt a korábbi 66-hoz képest, így a halálos áldozatok száma 34 561-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 22 ezer alá csökkent, a gyógyultaké túllépte a 181 ezret. A betegekből valamivel több mint 2600-at kezelnek kórházban, 161-en maradtak intenzíven, héttel kevesebben, mint egy nappal korábban. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 238 011-re emelkedett.

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma 251 volt a korábbi 333 után. Ebből Lombardiában 157 beteget diagnosztizáltak.
Az első két nem olasz beteg Olaszországban az a kínai házaspár volt, akit január 28-án egy római szállodából szállítottak kórházba. A több mint egy hónapos kezelés után Kínába visszatérő házaspár 40 ezer eurót adományozott az őket kezelő római Spallanzani-kórháznak.

.