Hirdetés

Csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
croatiacovid19.info

Csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

MTI

2020.08.23. 15:53

Az elmúlt 24 órában már csak 275-tel nőtt a koronavírusos esetek száma.

Hirdetés

Az előző napokhoz képest enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

A horvát válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 275-tel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 8175-öt. Szombaton még 306 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset is történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 171-re nőtt. A betegek közül 155-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 2203, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 53, utóbbiban 94 esetnél mutatták ki a koronavírust. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmát megyére. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt.

z új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban
Az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban 2020. augusztus 23. - Forrás: koronavirus.hr

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 34-el, 2651-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 131 maradt. A diagnosztizált betegek közül 17-en vannak kórházban és senkit nem ápolnak intenzív osztályon. A behurcolt fertőzések többsége Horvátországból származik, a kór a fiatalok körében terjed.

A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

.