Hirdetés

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma

MTI

2020.08.31. 15:04

Horvátországban vannak olyan régiók, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség, például Isztrián, ahol a legtöbb szlovén turista nyaral.

Hirdetés

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok hétfői jelentéséből.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 146-al nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 270-et. Az elmúlt héten a napi új fertőzöttek száma többször meghaladta a háromszázat. Két új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 186-ra nőtt. A betegek közül 290-en vannak kórházban, közülük tizennégyen lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 2650 fő.

Horvátország már korábban megnyitotta határait az Európai Unió tagországai előtt, más országok állampolgárainak viszont meg kell indokolniuk, miért utaznak az országba. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Ezt a határozatát a válságstáb szeptember 15-ig meghosszabbította.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint vasárnap 18-al, 2883-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 25-en vannak kórházban, és közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 518 fő.

Szlovénia még augusztus közepén "vörös listára" helyezte Horvátországot, az onnan érkezők számára két hét karantént rendelt el, amely nem váltható ki negatív koronavírus tesztel sem.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn részt vesz a szlovéniai Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián, amelyen számos európai ország állam- és kormányfője lesz jelen. A horvát sajtó közlése szerint Plenkovic kétoldalú megbeszéléseket folytat Janez Jansa szlovén kollégájával, és kérni fogja, hogy Szlovénia Németországhoz hasonlóan megyénként adjon ki utazási figyelmeztetést Horvátországra, mert vannak olyan régiók, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség, például Isztrián, ahol a legtöbb szlovén turista nyaral.

.