15 uniós tagállam számára támogatást javasol az Európai Bizottság

Koronavírus

MTI

2020.08.25. 06:37

Koronavírus - Az Európai Bizottság 81,4 milliárd euró támogatást javasol 15 uniós tagállam számára a munkanélküliségi kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság összesen 81,4 milliárd euró ideiglenes támogatásra tett javaslatot hétfőn 15 európai uniós tagállam számára, a koronavírus-járvány munkanélküliségre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére.

Brüsszeli közleménye szerint a támogatást a vészhelyzeti munkanélküliségi kockázatok mérséklésére szolgáló, ideiglenes támogatást nyújtó európai alap (SURE) keretében nyújtanák, amelyet a járvány elleni válaszintézkedések részeként fogadott el az Európai Unió május közepén

Amint az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács jóváhagyja a bizottsági javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Ezek a kölcsönök segítenek majd kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását - emelte ki az Európai Bizottság.

A támogatást igénylő tagállamokkal folytatott konzultációt, illetve kérelmeik elbírálását követően az unió végrehajtó szerve Belgium, Bulgária, Csehország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia számára hagyta jóvá a pénzügyi támogatást.

A 15 tagállam közül Olaszország és Spanyolország kapja a legnagyobb összeget, 27,4 milliárd, illetve 21,3 milliárd eurót.

A bizottság közleménye szerint Portugália és Magyarország is már benyújtotta hivatalos kérelmét a támogatásra, ezek elbírálása még folyamatban van.

Az eszközre vonatkozó szabályozás alapján a tagállamoknak nyújtott kölcsönöket az érintett országok által önkéntes alapon vállalt garanciák révén fogják fedezni.

.