Koronavírus - Romániából újabb negatív csúcsot jelentettek

2020.08.07. 21:17

Az utóbbi 24 órában 50 koronavírusos beteg vesztette életét.

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki összesítése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, 50 koronavírusos beteg vesztette életét: ezzel 2616-ra emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Az utóbbi napon újabb 1378 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét, ami 22-vel haladja meg a múlt héten feljegyzett negatív csúcsot, és 17 százalékkal az utóbbi két hét átlagát. Tehát még nem ért újabb tetőzéséhez a járvány, csak terjedésének üteme lassult.

A járványügyi szakemberek becslései szerint mégsem sikerült 1 alá szorítani az úgynevezett reprodukciós rátát, sőt a mutató, amely a július 10-én mért 1,21-es csúcsról július végére 1,02-ig csökkent, az utóbbi napokban ismét enyhén emelkedni kezdett. A reprodukciós ráta azt jelzi, hogy egy ember hány másikat fertőz meg, és 1 alatt kell lennie ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni.

Pénteken az ismert aktív esetek száma tovább emelkedett, és meghaladta a 27 ezret, a kórházban ápolt betegek száma viszont csaknem 150-nel visszaesett. Jelenleg 7800 fertőzöttet ápolnak kórházban, a súlyos esetek száma immár második napja enyhén csökkent: pénteken 446 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

Romániában több mint 20 ezer fertőzésgyanús ember várja otthoni karanténban a betegség lappangási idejének elteltét.

A legtöbb új fertőzöttet ismét Bukarestben (199), Prahova (110) és Arges (96) megyében diagnosztizálták.

Pénteken az egészségügyi miniszter felmentette a bukaresti tisztifőorvost, miután a sajtóban egymást érték a vádak, hogy az általa vezetett intézmény nem válaszol a telefonhívásokra, nem képes felderíteni a fertőzöttek kapcsolatait és "megfeledkezik" a fertőzöttekről. A bukaresti közegészségügyi hatóság ideiglenes vezetésével Ionel Paul Oprea orvos ezredest, egészségügyi államtitkárt bízta meg a miniszter, aki a rendkívüli állapot idején a fertőzési góccá vált Suceava megyei kórház vezetését vette át.

Jövő keddtől kezdődően Hargita megyében is kötelezővé válik a kültéri maszkviselés a piacokon, állatvásárokon, a közintézmények és magáncégek körüli zsúfolt térségekben, a zsúfolt sétálóövezetekben. Erdélyben korábban Brassó, Arad, Temes, Kovászna, Szatmár és Kolozs megye hatóságai fogadtak el hasonló rendeletet.

.