A közúti balesetek negyedét alkoholfogyasztás okozza

MTI

2020.09.14. 19:04

Az ittasan okozott balesetek száma lényegében nem változott.

Az ittas vezetés veszélyeire hívja fel idén a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága a Biztonság hete kezdeményezéssel, amelyet idén a koronavírus-járvány miatt online rendeznek meg szeptember 14. és 19. között.

A Mabisz hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Európában a közúti balesetek mintegy negyedét alkoholfogyasztás okozza.

Magyarországon az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma 2015 és 2019 között 11,4 százalékkal, az ittasan okozott balesetek aránya 9,6-ról 8,4 százalékra csökkent. A halálos balesetek aránya a 2015-ös 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra javult. Tavaly 1394 ittasan okozott baleset történt, ebből 47 halálos volt.

Idén a korábbi évek javuló tendenciája nem folytatódott: a koronavírus-járvány okozta gépjárműforgalom mérséklődésével arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, az ittasan okozott balesetek száma viszont lényegében nem változott - 899 volt a tavalyi 925-tel szemben -, így arányaiban 16,3 százalékkal nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest - ismertették.

A Biztonság hete célja, hogy akciókkal hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságra, a balesetmegelőzés lehetőségére és fontosságára. A programokhoz az évek során 27 partnerszervezet csatlakozott, hogy felhívják a figyelmet többi között az élelmiszerbiztonságra, a biztonságos hulladékkezelésre, az erdőtüzek megelőzésére, az árvizek elleni védekezésre, a vagyonbiztonságra és a munkahelyi balesetek megelőzésére. Az elmúlt három évben az országos rendezvénysorozaton mintegy ötvenezer gyerek vett részt.

A Mabisz idén a 9-14 éves korosztály figyelmét képregénnyel hívja fel a fiatalok buli utáni ittas vezetésének kockázataira, a középiskolásoknak pedig Biztonság Kerék - Forgasd ki a jövőd! nevű online társasjátékkal készült a biztosítási ismeretek és az önismeret fejlesztéséért - olvasható a közleményben.

A képregény a www.mabisz.hu/oktatasi-segedletek oldalon, a társasjáték a www.biztonsagkerek.hu honlapon érhető el.

.