Koronavírus - A járvány okozta válság leküzdésére irányuló kezdeményezéseket támogat az Európai Unió

MTI

2020.09.09. 06:45

A járvány okozta válság leküzdésére irányuló kezdeményezéseket támogat az Európai Unió.

Több mint kétszáz kezdeményezés részesül 60 millió euró (mintegy 21 milliárd forint) összegű uniós finanszírozásban, hogy a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésére irányuló innovatív megoldásokat dolgozzanak ki. A támogatottak között több magyarországi intézmény és vállalkozás is szerepel - közölte az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT).

 A Budapesten működő uniós intézet tájékoztatása szerint a 25 országból 212 partner összefogásával megvalósuló 62 új innovációs projekt olyan megoldások kialakításán dolgozik, amelyek közvetlenül a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kihívások leküzdését célozzák. A vállalkozásokat támogató uniós finanszírozás pedig 145 olyan induló vagy növekvő innovatív vállalkozást segít, amelyek működését megnehezítette a koronavírus-válság.

A támogatásra kiválasztott 207 projekt és vállalkozás innovatív fejlesztése azonnali megoldásokat nyújt több kulcsfontosságú területen, ilyen az egészségügy, a digitalizáció, az élelmiszer-ellátás, a városi mobilitás, vagy a levegőben megtalálható szennyező anyagok csökkentése. A projekteknek 2020 végéig kell megvalósulniuk. 

Magyarországon támogatásban részesül mások mellett a biometrikus azonosításon alapuló, készpénz- és bankkártyamentes fizetési megoldásokat fejlesztő PeasyPay Kft. és az egészségügyi adatokat feldolgozó Attributix Kft. Ezen kívül magyar partnerek működnek közre egyebek mellett a nemzetközi együttműködésben megvalósuló Team Discover betegmegfigyelési rendszer kifejlesztésében, valamint a válság közepette segítséget nyújtó önkéntesek koordinálását elősegítő CoVCAP projektben is.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) uniós szerv, 2008-ban hozták létre Európa innovációs képességének erősítésére.

.