Horvátországban demonstráltak a vendéglátóiparban dolgozók

Koronavírus

MTI

2020.09.10. 16:16

Azt mondják, ha így folytatódik, tavaszra nem lesz munkájuk a vendéglátósoknak.

Az előző naphoz képest enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok csütörtöki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 77-tel 3389-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még rekordszámú, 79 új esetről számoltak be.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 634.

Szlovéniában a napi esetek számának növekedése miatt szerdán este rendkívüli ülést hívott össze a kormány, amelyen a kabinet koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottsága is részt vett. Jelko Kacin szóvivő ezután a sajtónak úgy nyilatkozott: egyelőre nem vezetnek be új szigorításokat.

Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke javasolta a kormánynak, hogy a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát Ausztriához hasonlóan tíz napra csökkentse. Úgy vélte: ezzel enyhítenék azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások miatt.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 291-gyel nőtt, és elérte a 12 917-et az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még 341 esetről számoltak be.

Szerdán két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 208-ra nőtt. A betegek közül 320-an vannak kórházban, közülük 27-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2567, és 8711-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban a szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak. Ugyanakkor szabályozzák az éttermek, a kávézók és az éjszakai bárok működését is.

A Kvarner-öbölben és Isztriában csütörtökön egy órára bezártak az éttermek és a kávézók. A demonstráció célja azt volt, hogy a vendéglátóiparban dolgozók felhívják az illetékes hivatalok figyelmét arra, milyen károkat okoznak a gazdaságnak a járvány megfékezésre hozott rendeletek. Több ezer munkahely került veszélybe ebben az ágazatban - figyelmeztettek, valamint szolidaritásra hívták fel az állampolgárokat.

Vedran Jakominic, a kvarner-öböli és isztriai vendéglátósok egyesületének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az Európai Unión belül Horvátországban fizetik a legtöbb áruforgalmi adót (áfa) a vendéglátásban, 25 százalékot.

Mint mondta, a csütörtöki akció nem demonstráció a szó szoros értelmében, inkább figyelemfelhívás a régóta húzódó problémákra. Továbbá aggodalmának adott hangot, hogy ha így folytatódik, tavaszra nem lesz munkájuk a vendéglátósoknak, egyrészt a különböző szigorítások, másrészt az emberek félelmei miatt.

.