Koronavírus - Tovább lazítják a korlátozásokat Bajorországban

MTI

2020.09.08. 18:58

A zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók továbbra is kötelesek zárva tartani.

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Bajorországban, a német tartomány kormányának keddi döntései szerint újra megnyithatnak a többi között a bajor sörözők, és ismét lehet gyakorolni az szoros testi kapcsolattal járó sportokat.

A sörözőkben, kocsmákban és egyéb italmérésekben szeptember 19-től ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a már nyár eleje óta ismét működő, meleg ételt felszolgáló vendéglátóhelyeken, azzal a kiegészítéssel, hogy csak asztalnál szabad felszolgálni az italokat - vagyis a vendégek nem ülhetnek a bárpultnál -, zárt térben nem szabad élőzenével szórakoztatni a vendégeket, és az esetleges fertőzési láncolatok gyors feltárása érdekében minden vendégnek regisztrálnia kell magát. Arról is döntöttek, hogy a járvány felerősödése esetén a helyi közegészségügyi hivatal 23 órától megtilthatja a szeszesitalok kiszolgálását.

A zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók továbbra is kötelesek zárva tartani, mert a zárt térben órákig szorosan együtt tartózkodó tömegek révén "fertőzésbombaként" működnének - mondta a müncheni kormányülés után tartott tájékoztatóján Markus Söder tartományi miniszterelnök.

A Keresztényszociális Unió (CSU) - a nagyobbik bajor kormánypárt - vezetője kiemelte, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) "ismét teljes erővel itt van Európában". Ezt jelzi, hogy szinte naponta kell újabb régiókat járványügyi szempontból kockázatos területnek minősíteni. Németországban viszont nem indult exponenciális, robbanásszerű növekedésnek az új fertőzések száma, ezért nincs ok pánikra, de mindenkinek körültekintően és óvatosan kell viselkednie.

A kedvező helyzet lehetőséget ad egy sor további lazításra is. Így az amatőr sportban ismét lehet nézők előtt megtartani versenyeket, mérkőzéseket, zárt térben legfeljebb 200, szabad téren legfeljebb 400 fős közönséggel. Az utóbbi hónapokban kidolgozott fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett a szoros testi kapcsolattal járó sportágakat - mindenekelőtt küzdősportokat - is lehet ismét gyakorolni.

Bevezetnek egy sor további lazítást is, így például ismét szabad kongresszusokat, nagyobb tanácskozásokat tartani Bajorországban, de a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy tíz négyzetméterenként legfeljebb egy résztvevő foglaljon helyet.

A nyári szabadságolások végeztével és az oktatás kezdetével átalakítják a tesztelési stratégiát. Bezárják az országhatár utáni első autópálya-parkolókban, valamint a müncheni és nürnbergi főpályaudvaron, illetve a müncheni buszpályaudvaron kialakított tesztközpontokat, amelyeken a nyaralásról hazatérők ingyenesen végeztethettek koronavírus-tesztet. Az így felszabaduló kapacitást a járási, városi közegészségügyi hivatalok használhatják ki. A müncheni, a nürnbergi és a memmingeni repülőtéren kialakított tesztközpont továbbra is üzemel.

Szigorításokról is döntöttek, azonnali hatállyal - szeptember 9-től - bevezették, hogy 200 fő felett kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és egyéb megmozdulásokon, így az éppen a járványügyi szabályok ellen tiltakozó politikai demonstrációkon is.

Bajorország kezdettől a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott német tartományok között van. A 16 tartományban együttvéve regisztrált bő 250 ezer fertőzés közül csaknem 60 ezret szűrtek ki Bajorországban. A járvány mintegy 9300 halálos áldozata közül több mint 2600-an Bajorországban veszítették életüket.

Németország egészében némileg javult a járványhelyzet a legutóbbi csúcshoz, augusztus közepéhez képest, amikor előfordult, hogy egy nap alatt kétezernél is több új fertőzést mutattak ki. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 1499 fertőzést regisztráltak, így a járvány kezdete óta 252 298 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggő halálesetek száma néggyel emelkedett, 9329-re.

A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

.