Több, mint 16 ezer új esetet regisztráltak Franciaországban egy nap alatt

MTI

2020.09.25. 07:54

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma.

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

Az előző rekord szerdán volt több mint 13 ezer napi esetszámmal.

A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4 százalékos volt az arány.

Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8-a óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, az elhunytak száma pedig 52-vel 31 511-re emelkedett.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és a Covid-19 fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.

Csütörtök este a vendéglátóipar érdekvédelmi szervezetei jeleztek, hogy gyorsított eljárásban keresetet nyújtanak be a kormány ellen, amiért "képtelen a krízis kezelésére".

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén - ahol a járvány a legintenzívebben terjed - péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban, legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

"Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, ami az általános karantént jelentheti" - mondta csütörtök este Jean Castex miniszterelnök a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában. A kormányfő kollektív felelősségvállalásra kérte a franciákat, és jelezte, hogy az átmenetileg bezárásra kötelezett vendéglátóipari egységek mentesülnek a szociális terhek fizetése alól a zárva tartás ideje alatt.

Azt is megerősítette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló a nettó fizetése 84 százalékát kapja meg az államtól. Jean Castex az újabb korlátozásokat azzal indokolta, hogy a bárokban a fertőzésveszély háromszor nagyobb, mint az üzletekben.

.