Több százan tüntettek este Mariborban

MTI

2020.10.21. 17:04

Kedd éjféltől ugyanis éjszaki kijárási tilalom lépett életbe.

Horvátországban a hatóságok a koronavírus-járvány megfékezésére hozott rendeletek megszegőinek megbüntetésére fognak összpontosítani - jelentette ki Davor Bozinovic belügyminiszter, miközben szerdára ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában.

A tárcavezető kiemelte: a szankciók főleg a vállalkozókat érintik majd, azokat, akik eseményeket szerveznek, valamint gazdasági tevékenységet folytatnak.

Úgy vélte: nem kellene újabb korlátozásokat hozni, ha a már bevezetett intézkedéseket mindenki úgy betartaná, ahogy azok elő vannak írva.

A válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, szerdára 1424-gyel nőtt és elérte a 28 287-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenegy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 393-ra nőtt. Kórházban 622 beteget ápolnak, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szerdán közzétett adatok szerint kedden a múlt heti rekord közel kétszeresével, 1503-mal 15 982-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Nyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 200-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 333-an vannak kórházban, közülük 55-öt ápolnak intenzív osztályon.

Az országban kedd éjféltől éjszaki kijárási tilalom lépett életbe. Emiatt több százan tüntettek este Mariborban.

Janez Jansa kormányfő a Twitter-oldalán figyelmeztetett, hogy ugrásszerűen megnőtt az új fertőzöttek száma, a demonstrálóktól pedig az kérte, hogy "komolyodjanak meg".

Baloldali ellenzéki pártok jelezték: alkotmánybírósághoz fordulnak a mozgásszabadság korlátozása miatt.

.