Az EU-ban emelkedtek, Magyarországon csökkentek az ingatlanárak

MTI

2020.10.08. 20:47

Jelentősen drágultak a lakóingatlanok az EU-ban a második negyedévben.

Jelentős mértékben drágultak a lakóingatlanok az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a második negyedévben.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint az Európai Unióban 5,2 százalékkal, az euróövezetben pedig 5,0 százalékkal nőttek a lakóingatlanárak éves összehasonlításban az április-júniusi időszakban. Az első negyedévhez képest az EU-ban 1,5 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,7 százalékkal drágultak a lakások.

Az első negyedévben az Európai Unióban 5,6 százalékkal, az euróövezetben pedig 5,1 százalékkal drágultak a lakóingatlanok éves összevetésben, negyedéves összehasonlításban pedig 1,3 százalékos, illetve 1,0 százalékos emelkedést mértek.

A 27 tagú Európai Unión belül éves összevetésben Luxemburgban ugrottak meg legnagyobb mértékben, 13,3 százalékkal a lakóingatlanárak április-júniusban, majd Lengyelország következik 10,9 százalékkal és Szlovákia 9,7 százalékkal.

Csak Magyarországon (-5,6 százalék) és Cipruson (-2,9 százalék) csökkentek az árak.

Negyedéves összehasonlításban is Luxemburgban drágultak legnagyobb mértékben, 4,4 százalékkal a lakóingatlanok. Olaszország a második 3,1 százalékos emelkedéssel, majd Ausztria következik 2,5 százalékkal. Csökkenést mértek Magyarországon (-7,4 százalék), Észországban (-5,8 százalék), Lettországban (-2,3 százalék), Bulgáriában (-1,1 százalék) és Írországban (-0,1 százalék).

Az Eurostat csak Görögországról nem rendelkezik adatokkal, Magyarország esetében pedig éves és negyedéves szinten is nagyfokú bizonytalansággal övezett előzetes becslések szerepelnek.

.