Koronavírus - Az olasz kormány nagyszabású adóreformot jelentett be a gazdaság fellendítésére

MTI

2020.10.19. 21:25

Támogatást kap az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés, valamint új családtámogatási rendszert építenek ki.

Az adórendszer átalakítását, az egészségügy és oktatás támogatását, valamint a családok segítését jelölte meg elsőrendű lépésként a gazdaság talpra állítására Giuseppe Conte miniszterelnök a jövő évi 39 milliárdos költségvetési csomag hétfő esti bemutatásakor.

 Giuseppe Conte kijelentette, a koronavírus-járvány időszakának első költségvetésével vissza akarják adni a bizalmat és a fejlődés lehetőségét az országnak. A harminckilenc milliárd eurót érő csomagból tizenöt milliárdot a gazdasági helyreállítást szolgáló Új Generáció EU nevű uniós forrásból biztosítják.

A Roberto Gualtieri pénzügyminiszterrel közösen bemutatott intézkedések között nagyszabású adóreform is szerepel. Azonnali intézkedésként év végéig befagyasztották az adótartozások miatti hatósági eljárásokat és lefoglalásokat, melyek kilenc millió olasz magánszemélyt és vállalkozást érintenek.

Decembertől elindul a készpénzfizetést felszámolását célzó kampány az elektronikus fizetési eszközöket használók díjazásával. 

Támogatást kap az egészségügy, az oktatás és a tömegközlekedés, valamint új családtámogatási rendszert építenek ki. Az elképzelések szerint jövő év közepétől induló családtámogatás születéstől akár 21 éves korig segítséget nyújt a gyermeknevelésben.

A kormány a járványhelyzet miatt elrendelt korlátozó intézkedések másnapján mutatta be a gazdasági csomagot. A szigorítások egyenlőre november közepéig érvényesek.

A Conte-kormány nem rendelt el kijárási korlátozást, hanem a polgármesterekre bízta a látogatottabb utcák és terek lezárását a tömörülések elkerülésére. Az önkormányzatokat tömörítő szervezet (Anci) szerint Giuseppe Conte így "mosta kezeit", mivel a zárlathoz a városokban nincsen elegendő rendőr. A belügyminisztérium segítséget ajánlott fel a fegyveres erők katonáival.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ország nem bírja el a gazdaság ismételt leállítását. Egészségügyi szakértők szerint a járványgörbe karácsonyra érhet el kritikus szintet, és akkor várható további szigorítás.

A járvány tavaszi hulláma elleni küzdelmet vezető Luca Zaia venetói kormányzó kijelentette, "jelenleg sárga lámpás a helyzet, a következő hetekben az intenzívágyak telítettségétől függ minden, de ha pirosra kapcsol a járványlámpa, készen állunk a nehéztüzérséggel".

A hétfői adatok szerint egy nap alatt 9338 új beteget szűrtek a megelőző napi 11 705-hoz képest, de majdnem ötvenezer vírusteszttel kevesebbet végeztek. A tesztek számához viszonyítva a szűrt betegek aránya túllépte a kilenc százalékot. Hetvenhárom beteg halt meg a korábbi 69-hez képest. A diagnosztizált betegek száma túllépte a 423 ezret, a halottaké a 36 ezret.

.