Besegít pénzzel az Európai Unió a szegény országoknak

MTI

2020.11.23. 16:02

29 alacsony jövedelmű ország szociális, egészségügyi és gazdasági kiadásaihoz járul hozzá.

Az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta válságra való tekintettel 183 millió euróval (mintegy 65,8 milliárd forint) járul hozzá 29 alacsony jövedelmű ország szociális, egészségügyi és gazdasági kiadásaihoz - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A segélyt az unió a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adósságcsökkentési, katasztrófavédelmi és segélykezelő alapján keresztül juttatja el a rászoruló országoknak, amelyek között Afganisztán, Benin, Burkina Faso, Burundi, a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, a Comore-szigetek, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Etiópia, Gambia, Guinea, Bissau-Guinea, Haiti, Libéria, Madagaszkár, Malawi, Mali, Mozambik, Nepál, Niger, Ruanda, Sao Tomé és Príncipe, Sierra Leone, a Salamon-szigetek, Tanzánia, Tádzsikisztán, Togo és Jemen szerepel.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos tájékoztatása szerint a támogatás a felsorolt országok adósságcsökkentéséhez, valamint költségvetési korlátjaik enyhítéséhez, illetve ahhoz járul hozzá, hogy képesek legyenek fenntartani fejlesztési céljaikat. Lehetővé teszi számukra, hogy erőforrásokat szabadítsanak fel rendkívüli fizetésimérleg-szükségleteik kielégítésére, ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat adósságtörlesztésre kellene fordítaniuk. A rövid távú likviditási támogatás további pozitív előnye, hogy hozzájárul az országok makrogazdasági stabilitásához is - közölte.

Az érintett országokkal közösen készített tartós, hosszú távú pénzügyi terv segítséget nyújt a koronavírus-járvány okozta súlyos társadalmi és gazdasági károk idejének átvészelésében - tette hozzá az uniós biztos.

.