Olaszországban éjszakai kijárási tilalom lép életbe péntek estétől

MTI

2020.11.06. 20:49

Milánóban megteltek a kórházak, a Covid-19 betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni.

Este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lép életbe egész Olaszországban péntektől, miközben egy nap alatt közel 38 ezer új beteget szűrtek, és 446 beteg vesztette életét az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Róma utcáin a kijárási tilalom előtti utolsó órákban a szokásosnál is nagyobb volt a járműforgalom. Az utcákon kis csoportokban beszélgettek az emberek, és az üzletek az utolsó pillanatig fogadták a vevőket.

Este tíz órától kizárólag engedéllyel lehet utcára menni munkavégzés vagy más nyomós indok miatt. Az engedélyek a belügyminisztérium honlapjáról letölthetők. Az éjszakai korlátozás december 3-ig tart.

Az éjszakai kijárási tilalom mellett péntektől életbe lépett az ország járványveszélyesség szerinti beosztása: a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban a napközbeni mozgás is korlátozott, leállt a vendéglátás és a kereskedelem is. Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartományról van szó, amelyekbe a be- és kilépés is engedélyhez kötött. Az alacsonyabb fokozatú térségekben, például a sárga színnel jelölt fővárosban napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezen kívül bezárták a mozikat, színházakat és múzeumokat is.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nem volt más lehetőség a járványgörbe megfékezésére, "szigorú korlátozások nélkül az egészségügyi rendszer nem bírja el a terhelést". Milánóban megteltek a kórházak, a Covid-19 betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni. Az enyhe fokozatú osztályba sorolt Nápoly polgármestere, Luigi De Magistris szerint a városban az egészségügyi helyzet ellenőrizhetetlenné vált.

Egy nap alatt 37 809 új beteget szűrtek az előző napi 34 505 után. Az utóbbi három nap alatt a napi esetszám majdnem nyolcezerrel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 472 ezret, több mint 24 ezren vannak kórházban, 2515-en intenzíven. Egy nap alatt 446 beteg halt meg, így a halottak száma elérte a 40 638-t.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt majdnem tízezer új beteget szűrtek, ennek közel felét Milánóban és térségében. Második helyen Piemont áll napi 4878 új beteggel.

Egyre több politikus, sportoló és más közismert személy hozza nyilvánosságra, hogy pozitív lett, közöttük a római polgármester Virgina Raggi és Roberto Mancini az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

.