Horvátországban és Szlovéniában nem csitul a járvány

MTI

2020.12.02. 16:02

Szlovéniában az előző napinak közel kétszeresével nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Tovább nőtt az új típusú koronavírus-járványban fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden az előző napinak közel kétszeresével, 2428-cal 79 563-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 57 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1547-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1285-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.

A pozitív tesztek aránya 33,83 százalék. Ennyit utoljára egy hónappal ezelőtt, a szigorú korlátozások bevezetése előtt mértek az országban. A reprodukciós ráta egy körül mozog. Ahhoz, hogy enyhíteni tudjanak a szigorításokon, járványügyi szakemberek szerint a reprodukciós rátát 0,7 százalékra kell csökkenteni.

Az országban már több mint egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3539 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 134 881-et. Az elmúlt napon 55 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1916-ra emelkedett. Kórházban 2408 beteget ápolnak, közülük 252-an vannak lélegeztetőgépen.

Zágráb újabb szigorításokat léptetett életbe múlt szombattól karácsonyig. Bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét.

Most keddtől a kormány szigorított a határátlépési feltételeken is. Néhány kivétellel csak 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel lehet beutazni az országba.

.