Több mise lesz az ünnepek alatt

Karácsony

MTI

2020.12.17. 12:30

A korlátozások miatt megemelte a naponta bemutatható misék számát a Vatikán.

Az ünnepnek számító december 25-én, január 1-jén és január 6-án paponként napi négy mise bemutatását engedélyezte az Istentiszteleti Kongregáció annak érdekében, hogy a templomokban is érvényes járványkorlátozások ellenére minél többen részt tudjanak venni a szertartásokon - közölte a Vatikán News vatikáni hírportál csütörtökön.

A Robert Sarah bíboros vezette Istentiszteleti Kongregáció rendelkezése szerint minden pap napi négy misét mutathat be karácsony napján, újévkor és vízkereszt ünnepén a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet miatt.

Az egyházi szabályok szerint a papok vasárnap és ünnepnap legfeljebb három misét mutathatnak be, de a harmadikat is csak szükség esetén és püspöki engedéllyel.

A jelenlegi egészségügyi vészhelyzetben azonban az illetékes vatikáni hivatal a közeledő ünnepeken lehetőséget adott az egyes papok által bemutandó misék számának további eggyel való megnövelésére, hogy a szigorú korlátozások ellenére senki ne mulasszon el részt venni kötelező misén, minden hívő bejuthasson a templomokba és részt tudjon venni az ünnepi szertartásokon.

Olaszországban például az este tíz órától bevezetett kijárási tilalom miatt kevesebb esti mise lesz, ezért napközben igyekeznek több misét bemutatni, hiszen minden szertartáson a korábbinál kevesebben, csak korlátozott számban vehetnek részt a biztonsági távolság kötelező betartása miatt.

Az olasz kormány még nem jelentette be a karácsonyi ünnepekre vonatkozó szigorítások végleges változatát.

Sajtóértesülések szerint december 24. és január 3. között az egész országot le akarják zárni, ahogyan a tavaszi járványidőszakban történt: ez egész napos kijárási korlátozást, a közlekedés, a kereskedelem és a vendéglátás leállítását jelentheti. A templomokat nem zárják be, és misére el lehet menni a lakóhelyhez legközelebb eső templomba.

.