Koronavírus - A spanyolok 55,2 százaléka várna az oltás beadásával

Koronavírus

MTI

2020.12.04. 21:47

Jövő május-júniusig 15-20 millióan megkaphatják.

A spanyolok 55,2 százaléka nem adatná be magának azonnal a koronavírus-elleni védőoltást, hanem inkább várna, amíg hatása ismert lesz - derült ki a spanyol állami társadalomkutató központ (CIS) pénteken közzétett felméréséből.

A megkérdezettek 8,4 százaléka semmilyen körülmények között nem kérné az oltást, míg 32,5 százaléka rögtön jelentkezne a vakcináért, amint elérhető lesz az országban.

A felmérés érdekessége, hogy a most még bizonytalanok többsége az oltás mellett döntene, ha azt orvosa javasolná egyéni kórtörténete alapján vagy a közeli családtagok megfertőzésének kockázata miatt.

A spanyol kormány múlt héten ismertetett oltási stratégiája szerint januárban kezdenék beoltani a legveszélyeztetettebb csoportba tartozókat, köztük például az idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint az egészségügyi személyzetet.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken beszélt arról is, hogy reményei szerint jövő május-júniusig 15-20 millióan megkaphatják a védőoltást a 47 millió lakosú országban.

Spanyolország az Európai Unió által kötött előszerződések alapján 140 millió adag vakcinára számíthat különböző gyógyszergyáraktól.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb napi jelentése szerint tovább lassul a járvány terjedése. Százezer emberből átlagosan 231-en fertőzöttek az országban, egy hónapja számuk még 525 volt.

Az elmúlt 24 órában 4372 új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma 8745-tel nőtt. Egy hét alatt 952 ember hunyt el a fertőzés következtében.

A járvány kezdete óta több mint 1,68 millióan kapták el bizonyítottan a fertőzést, a halálos áldozatok száma 46252.

.