Ingyenes koronavírus-szűrést végeznek Budapesten

Koronavírus

MTI

2020.12.16. 17:58

Négy helyszínen öt napon át, előzetes regisztrációt követően.

Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat budapesti polgároknak - közölte a főpolgármester szerdán a Facebookon.

Karácsony Gergely azt írta, a főváros ötezer antigéntesztet ajánl fel a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére.
Előzetes regisztráció után december 19-e és 23-a között lesz tesztelés, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők.

A Fővárosi Önkormányzat négy helyszínen biztosít lehetőséget erre. Ezek a

  • Városháza park (V. kerület),
  • Keleti pályaudvar/Baross tér (VIII. kerület),
  • Széna tér (II. kerület),
  • Etele tér (XI. kerület).

A tesztelési lehetőséget az önkormányzat csak a budapesti lakcímmel vagy budapesti tartózkodási hellyel rendelkezőknek biztosítja.

A regisztrációs oldalon minden információ is elérhető a tesztelésről.

A vizsgálat kb. 10 percet vesz igénybe, és nagyjából 15 perc múlva már át is veheti az eredményét és az eredményhez kapcsolódó tájékoztatót. A gyorsteszt a SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét keresi a mintában, melyet az orrból vesznek a mintavételt végző egészségügyi személyzet tagjai. A mintavétel kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas és nem okoz sérülést.

A mintavétel előtt 1,5 órával lehetőleg ne egyen, igyon, vagy dohányozzon! - olvasható a tájékozató oldalon.

"Tudjuk, hogy ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez. Ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb budapesti jelentkező még az ünnepek előtt, a mintavételt követő 30 percen belül megtudja, hogy aktív fertőzött-e" -

közölte a főpolgármester. Felhívta a figyelmet, a szociális intézmények szűrése és a kerületi önkormányzatoknak átadott 50 ezer antigénteszt után hamarosan megkezdődik a legfontosabb közszolgáltatásokat biztosító budapesti munkavállalók tesztelése koronavírusra.

Hozzátette, a tesztelési programot a Fővárosi Önkormányzat indította 100 ezer antigéngyorsteszt segítségével, de a finanszírozásában számos támogató, mintegy 273 befizető vett részt 539 millió forint befizetésével.

A legnagyobb adomány, miként a járvány első hullámában, most is a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, az adományokat teljes egészében a járvány elleni védekezésre, a tesztkapacitás bővítésére fordítja a főváros. Ehhez járul hozzá az is, hogy az OTP Bank 10 ezer gyorstesztet juttatott el az önkormányzatnak - írta Karácsony Gergely.

.