Szlovénia további egy hónappal meghosszabbította a járványhelyzetet

MTI

2020.12.17. 23:37

Horvátországban pénteken döntenek a szigorításról.

A szlovén kormány az egész országra vonatkozóan további egy hónappal meghosszabbította a járványhelyzetet - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kacin kiemelte: az ünnepi időszakra vonatkozó újabb szigorításokról a következő napokban határoz a kabinet. Sajtóhírek szerint Ljubljana megvárja, más országok hogyan döntenek, és annak megfelelően vezet be újabb korlátozásokat vagy enyhítéseket.

A kormány szerda késő esti ülésén nem döntött az újabb gazdaságélénkítő csomag elfogadásáról sem, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni.

Janez Jansa kormányfő Twitter-oldalán azt írta: azért nem tudták elfogadni az erre vonatkozó javaslatot, mert a kormányülést megelőző konzultációs ülésre nem jött el egyik koalíciós partner, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) elnöke. A DeSUS végrehajtó bizottsága és tanácsa csütörtökön vitatja meg és dönti el, marad-e vagy kilép a Jansa vezette koalíciós kormányból. A pártban azóta gondolkodnak az együttműködés megszakításáról, mióta december elején ismét Karl Erjavecet, az előző, baloldali koalíciós kormány védelmi miniszterét választották meg a nyugdíjas párt élére.

A kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 1642-tel 102 043-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 43 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2233-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1229-en vannak kórházban, 208-an intenzív osztályon. A pozitív tesztek aránya 25,8 százalék.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 3918 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 186 963-at. Az elmúlt napon 85 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2955-re emelkedett. Kórházban 2943 beteget ápolnak, közülük 287-en vannak lélegeztetőgépen.

A horvát válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján jelenti be az ünnepi időszakra vonatkozó újabb szigorításokat.

.