Egyre nő a kórházi kezelésre szoruló betegek száma két déli szomszédunknál

Koronavírus

MTI

2020.12.11. 15:47

Horvátország nem enyhít a korlátozásokon az ünnepekre.

Szlovéniában és Horvátországban is nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok pénteki közleményéből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szerdán 1813-mal 93 734-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 49 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1998-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1268-an vannak kórházban, 196-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4396 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 168 338-at. Az elmúlt napon 64-en haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2484-re emelkedett. Kórházban 2802 beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország nem enyhít a korlátozásokon az ünnepekre - ezt Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője jelentette be sajtótájékoztatóján. Így zárva maradnak az éttermek és a kávézók, a magánjellegű rendezvényeken pedig továbbra is legfeljebb tízen vehetnek részt.

A szlovén kormány szombaton tárgyal az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, majd csak ezután dönt a másfél hónapja tartó korlátozások meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás Ljubljanán, hogy feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos.

.