Még több adag vakcinát rendel az Európai Bizottsg

MTI

2021.01.04. 18:47

Lehetnek fennakadások a szállításokban a folyamat elején.

Az Európai Bizottság megkezdte az eddiginél több adag vakcina beszerzésre irányuló tárgyalásokat a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellett - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Stefan de Keersmaecker a testület hétfői sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet azonban, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok által közösen kitermelt oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet.

"Nyilvánvaló hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk - mondta Eric Mamer, a testületszóvivője. Hozzátette: bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat.

A Pfizer/BioNTech vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

Az unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel - AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceuticával, a BioNtech-Pfizerrel, a CureVac-kal és a Modernával - kötött hitelmegállapodást, több százmillió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlával kapcsolatban.

.