Új metróvonal épül Bécsben

Eurocomm-PR

2021.01.26. 12:00

Megkezdődött az U2/U5-ös metró építése Bécsben

A tíz napigtartó előkészületek után 2021. január 20-án hivatalosan is megkezdődtek az U2/U5-ös metró építési munkálatai Bécsben. A 2,1 milliárd eurós projekt keretében 2028-ig 11 megállóval bővül az osztrák főváros metróhálózata. Ez további 300 millió utas kiszolgálását teszi lehetővé.

Az U5-ös metró leendő végállomásánál, a Frankhplatzon valamint a Rathausplatzratervezett csomópontnál kezdődtek meg Bécs legnagyobb klímavédelmi projektjének, az U2/U5-ös metrónak azépítési munkálatai 2021. január 20-án. Az U2/U5-ös vonal a 90-es évek óta a legnagyobb metróépítési vállalkozás az osztrák belvárosban, aminekkeretében összesen 11 új megállóval bővül Bécs metróhálózata. A beruházás során az U2-t meghosszabítják a Rathaus és a Matzleinsdorferplatz között, a Karlsplatz és a Rathaus közötti szakasza pedig átkerül az U5-höz.

Ez az új, türkizkékkel jelölt vonal lesz Bécs első, teljesen automatizált metróvonala és egészen a Frankhplatzig közlekedik majd.

A 2,1 milliárd euró összköltségű projektet az osztrák állam, Bécs városa és a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien közösen finanszírozza. Az U5 2026-ban, az U2 új szakasza pedig 2028-ra készül el. A beruházás során a meglévő állomásokat is modernizálják és alkalmassá teszik az automatizált működésre.

Az új metróvonal vonzáskörzetében 370 ezer ember él, de további 300 millió utas szállítását teszi lehetővé. Megépítésével évente mintegy 75.000 tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni Bécs levegőjét. Ennyi szén-dioxidot jelenleg 6 millió 30 éves fa tud felvenni, vagyis egy akkora erdőt kellene ültetni, mint Bécs Donaustadt kerülete. A projekt előkészítésénél még arra is ügyeltek, hogy a teherautóknak a lehető legkevesebbszer kelljen fordulniuk a városban, hogy elhordják például a kitermelt földet.

Az U2/U5-ös metró kiépítése Bécs válasza napjaink két legjelentősebb kihívására: a klímaváltozásra és a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságra. A beruházás révén összesen 30.000 munkahelyet lehet hosszú távon megőrizni az osztrák fővárosban.

.