Az idős angolok antitest-vizsgálatai az oltás hatékonyságára utalnak

MTI

2021.02.18. 11:57

A 80 év feletti korosztályban ugyanakkor 40,9 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen van ez az antitest-típus.

A brit statisztikai hivatal (ONS) vizsgálata szerint Anglia lakosságán belül a 80 évesnél idősebb korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutathatók a koronavírus ellen termelődő antitestek. Az ONS elemzése egyenes utalást tesz arra, hogy ez a vizsgálati eredmény jelentős eséllyel a nagy-britanniai oltási kampány hatékonyságát mutatja.

Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a teljes lakosság 18,5 százalékának szervezetében találnának antitesteket vérvizsgálatra alapuló teljes körű szűrés esetén.

Ez a 16 évesnél idősebb lakosságra vetítve azt jelenti, hogy Angliában 8,3 millió felnőtt szervezetében lehet jelen a SARS-CoV-2 típusú koronavírus ellen képződő antitest.

A 80 év feletti korosztályban ugyanakkor 40,9 százalék azoknak az aránya, akiknek szervezetében jelen van ez az antitest-típus. A vizsgálati mintán belül így ez a legnépesebb olyan angliai korosztály, amelynek szűrővizsgálati leletei a koronavírus elleni antitestek jelenlétét mutatják.
A brit statisztikai hivatal elemzése szerint ennek az a legvalószínűbb magyarázata, hogy ebben a korcsoportban magas azoknak az aránya, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

Az ONS előző, két héttel ezelőtti vizsgálatának idején a 80 éven felüliek körében még 25 százalék volt azoknak az aránya, akiknek szervezetében kimutatható volt a koronavírus ellen termelődő antitestek jelenléte.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) által összeállított oltási menetrend élén az idősotthonok lakói és gondozóik mellett a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi ellátás és a gondozói szolgálatok első vonalában dolgozók állnak.

A hivatalos célkitűzés az volt, hogy e hét elejére a JCVI elsőbbségi listáján szereplő felső négy veszélyeztetettségi csoport mindegyik tagja - 15 millió ember - megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél már a hétvégén teljesült, és az oltási kampány következő szakaszának első lépéseként megkezdődött az ötödik veszélyeztetettségi csoportba tartozó 65 éven felüliek értesítése arról, hogy mikor kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

A brit kormány következő célkitűzése az, hogy a JCVI elsőbbségi listáján szereplő mind a kilenc kockázati csoport összes tagját - vagyis az 50 éven felüli teljes brit lakosságot - április végéig, őszre pedig a teljes felnőtt lakosságot beoltsák.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak nemrégiben elmondta: ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják az oltást, a koronavírus-járvány okozta halálozások és a kórházi kezelést igénylő súlyos betegségek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető.

.