Drámai helyzetben a spanyol turizmus

MTI

2021.02.03. 14:10

Ilyen kevés látogató utoljára 1969-ben érkezett Spanyolországba.

Spanyolország 65 millió külföldi turistát veszített 2020-ban a koronavírus-járvány miatt - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerdán nyilvánosságra hozott turisztikai jelentésében.

A dél-európai ország, amely 2019-ben még a világ második leglátogatottabb országa volt, tavaly 18,9 millió turistát fogadott, ami 77,3 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben. Ilyen kevés látogató utoljára 1969-ben érkezett Spanyolországba.

A bevételek esetében a múlt évi veszteség meghaladja a 72 milliárd eurót. A turizmusból származó 19,7 milliárd euró 78,5 százalékkal kevesebb mint tavaly előtt.

Hagyományosan a legtöbb turista Nagy-Britanniából érkezik Spanyolországba, ám az elmúlt évben ez is megváltozott. A legnagyobb számban, 3,8 millióan a szomszédos Franciaországból utaztak Spanyolországba, a második helyre kerültek a britek 3,1 millió látogatóval, őket követték a németek 2,4 millió turistával.

A légi közlekedést érintő korlátozások ellenére a többség, 13,7 millióan repülővel érkezett, számuk ugyanakkor 80 százalékkal marad el a 2019-es eredménytől. Ötmillióan választották az autós utazást, 61 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban.

A turisták átlagosan naponta 133 eurót (47 ezer forint) költöttek, ami 13,8 százalékos csökkenés 2019-hez viszonyítva.

A koronavírus-járvány előtt Spanyolország bruttó hazai termékének (GDP) 12,3 százaléka származott a turizmusból. A spanyol Exceltur turisztikai szövetség számításai szerint a múlt évben ez 4,3 százalékra esett vissza.

A turisztikai szektor 2,5 millió munkahelyéből mintegy 300 ezer szűnt meg, és több mint 400 ezer állást csökkentett munkaidővel, állami támogatás mellett tudtak megtartani. A szervezet az ágazatot ért veszteséget 106 milliárd euróra becsülte.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az ENSZ Turisztikai Világszervezete végrehajtó bizottságának madridi ülésén januárban hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni oltások megkezdésével már megtették az első lépést a turizmus helyreállításának irányába, de a fellendülés az oltások tömegessé válásától függ.

A kormányfő beszámolt az ágazatot támogató intézkedésekről, mint például a költségvetési támogatás növelése, vagy egy 3,4 milliárd eurós beruházást jelentő  modernizációs és versenyképességi terv elindítása.

Az Exceltur ezeken túl 5,3 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást szorgalmazott a kormánynál az idegenforgalomban a következő fél évben várható, továbbra is "drámai" kilátások miatt.

.