Engedélyezték az AstraZeneca-vakcinát, de csak 65 év alatt ajánlják Franciaországban

Koronavírus

MTI

2021.02.02. 20:05

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat vakcinája, normál hűtőszekrényben tárolható.

Engedélyezték kedden az illetékes francia hatóságok az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére - jelezte a francia egészségügyi főhatóság (HAS).

Ez a harmadik koronavírus-elleni vakcina, amely forgalomba kerülhet Franciaországban.
"Hiányoznak a 65 évnél idősebb páciensekre vonatkozó adatok. Ezek a következő hetekben érkeznek meg. Addig a használatát a 65 évnél fiatalabbaknak ajánljuk" - mondta sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, a hatóság vezetője. "Az ajánlást felülvizsgáljuk a kiegészítő klinikai adatok függvényében, amelyeket hamarosan megkaphatunk" - tette hozzá.

Az illetékes vezető kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinája "nagyon könnyen kezelhető, nagyon hasonlóan az influenza-elleni oltáshoz, s ezért a hatóság ajánlása szerit gyógyszerészek s szülésznők is beadhatják, nem kizárólag csak ápolók vagy orvosok".

Az oltóanyag normál hűtőszekrényben, kettő és nyolc Celsius-fok között tárolható, szállítható és alkalmazható a gyártástól számított legalább hat hónapon keresztül.

A HAS véleményét még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez valószínűsíthetően megtörténik, Franciaország Németországhoz, Svédországhoz, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan nem javasolja az idősebb korosztály számára ezt az oltást, ellentétben az Európai Gyógyszerügynökség véleményével.

A HAS tudatta, hogy az ajánlás nem jelenti azt, hogy az oltóanyag nem hatékony az idősebb korosztály számára, csak a hatóság egyszerűen nem tud a rendelkezésre álló adatok alapján a kérdésben állást foglalni.

A HAS szerint az AstraZeneca vakcináját két kiemelt csoport fogja megkapni. Egyrészt az egészségügyi és a szociális dolgozók, mert "ők vannak a frontvonalban és ezáltal rendkívüli módon ki vannak téve" a vírus hatásainak, másrészt az 50 és 65 év közötti korosztály.

A hatóság arra számít, hogy Franciaország 10 millió adagot kap a következő három hónapban az AstraZeneca-vakcinából, s így további 5 millió francia veheti fel az oltást.
    A jelenlegi oltási menetrend szerint a francia kormány február végéig 2,5 millió ember beoltását tervezi.

.