II. Erzsébet királynő, megnyitotta az új törvényhozási évadot

MTI

2021.05.11. 22:33

A királynői beszéd: parlamenti nyitány járvány és gyász árnyékában - HÁTTÉR.

Az évszázados monarchikus hagyományoknak megfelelően, mégis a szokásos pompánál sokkal szerényebb külsőségek közepette tartotta meg kedden a brit kormány törvényalkotási programját ismertető beszédét II. Erzsébet királynő, megnyitva az új törvényhozási évadot a londoni parlamentben.

A 95 éves uralkodó, aki 1952 óta ül az Egyesült Királyság trónján, 67. alkalommal olvasta fel kormánya törvényalkotási és cselekvési programját a felső kamara, a Lordok Háza tróntermében. Uralkodásának kezdete óta csak kétszer, 1959-ben és 1963-ban maradt távol a ceremóniától, amikor két fiatalabb fiával, András, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

A királynői beszéd, a Queen's Speech ceremóniáját boldogabb években a XVI. századi Tudor-dinasztia idejéig visszanyúló fényes pompa kíséri, ennek azonban a koronavírus-járvány és a királynőt ért személyes gyász miatt kedden nem sok nyoma volt.

Alig több mint egy hónapja - élete századik, házasságuk 74. évében - hunyt el az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg, aki a korábbi évtizedekben mindig jelen volt felesége kíséretében a parlamenti évadnyitó ceremónián, és a Lordok Házában őt is külön trón várta.

Az idén azonban már csak egy trón volt a felsőházi teremben. A királynőt legidősebb gyermeke, az idén 73 esztendős Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő kísérte a keddi ceremóniára, de ők két félreesőbb széken ültek, míg az uralkodó felolvasta a kormány által összeállított törvényalkotási programot.

A korábbi években a királynőt és Fülöp herceget a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállította a Buckingham-palotától a mintegy két és fél kilométerre lévő parlamenthez.

A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,5 méter hosszú hintót II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington.

Kedden azonban az uralkodó autóval érkezett a felsőházhoz, az ilyenkor szokásos lovassági kíséret és az útvonal mentén rendszerint felsorakozó tömeg nélkül.
Ezt a gyász mellett a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások is diktálták, hiszen jelenleg szabadtéren legfeljebb hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás szoros társaságában.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.