Egységes társaságiadó-keretszabályt vezetne be az Európai Bizottság

MTI

2021.05.19. 10:00

Az EU-ban működő nagyvállalatoknak például közzé kellene tenniük tényleges adókulcsaikat.

Az Európai Bizottság tervet mutatott be a jelenleginél hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer bevezetésére, hosszú távú és rövid távú jövőképet vázolt fel arra vonatkozóan, hogy támogassa a koronavírus-járványból kilábalást, és megfelelő állami bevételeket biztosítson az elkövetkező években.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a terv bemutatásakor elmondta: az új vállalkozási adórendszer bevezetésével az uniós bizottság célja, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen, amely fellendítheti a fenntartható és munkahelyteremtő növekedést az Európai Unióban.

A terv 2023-ig érvényes keretet terjeszt elő a vállalkozások adózására vonatkozóan, amely csökkenti az adminisztratív terheket, megszünteti az adózási akadályokat, és vállalkozásbarátabb környezetet teremt az egységes piacon. Egységes társaságiadó-keretszabályt biztosít majd az EU számára, biztosítja az adóztatási jogok tagállamok közötti méltányosabb elosztását. Mérsékli a bürokráciát és a megfelelési költségeket, minimalizálja az adókikerülési lehetőségeket, támogatja az uniós munkahelyeket és beruházásokat.

Az Európai Bizottság adóügyi menetrendet is meghatározott a következő két évre olyan intézkedésekkel, amelyek a tervek szerint előmozdítják a termelőberuházásokat és a vállalkozói szellemet, jobban védik a nemzeti bevételeket, továbbá támogatják a zöld és digitális átállást. Az intézkedések közé tartozik például, hogy az EU-ban működő nagyvállalatoknak közzé kellene tenniük tényleges adókulcsaikat, ez nagyobb átláthatóságot biztosítana. Egyúttal új adókikerülés elleni intézkedéseket is bevezetnének a fedőcégek visszaélésszerű alkalmazásával szembeni fellépés jegyében.

Az uniós bizottság végezetül ajánlást fogadott el a veszteségek belföldi kezeléséről. Az ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább az előző pénzügyi évre engedélyezzék a veszteségek megelőző időszakra vonatkozó elhatárolását a vállalkozások számára. Ez azoknak a vállalkozásoknak kedvez, amelyek a világjárvány előtti években nyereségesek voltak, mivel lehetővé teszi számukra, hogy 2020-as és 2021-es veszteségüket levonják a 2020 előtt befizetett adókból. Ez az intézkedés különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv) javát szolgálja - emelték ki.

.